За втора поредна година Пловдив ще се превърне в пролетна уиски столица. Стотици марки уиски от Шотландия, САЩ, Ирландия и дори Тайван ще гостуват в хотел Империал. УИСКИ ФЕСТ ПЛОВДИВ 2018 ще се проведе на 20-ти и 21-ви април 2018 г. в хотел “Империал”. Билетът за събитието ви дава професионална дегустационна чаша, 10 уиски кредита и вода. Уиски валутата се разменя за дегустационни драмове – мерната единица на фестивала, която е равна на половин унция или 15 милилитра уиски.

Уискито, наричано още „течно злато”, днес е една от най-консумираните алкохолни напитки в цял свят. Противниците на уискито твърдят, че има вкус на смачкани дървеници, за ценителите му обаче консумацията на уиски се е превърнало в ритуал. Съществуват толкова много видове уиски, че бихте могли да опитвате по едно през всеки ден от годината. Класифицира се на ирландско, шотландско, американско,на сингъл малц, блендед, бърбън .

Спори се коя е родината на уискито – Шотландия или Ирландия? Така или иначе факт е, че преди 500г. келтите са произвеждали „живата вода”. Произвеждането на уиски е започнало в Ирландия. Първото писмено сведение датира от 1172 година. Няма точни данни кога е пренесено в Шотландия. Първият писмен източник сочи 1494 година. Факт е обаче, че всеки шотландец ще ви каже, че макар Ирландия да е призната за негова родина, то Шотландия е страната, извоювала му славата и съвършенството, на които уискито се радва и днес. Съществува хипотеза или по-скоро легенда, че св. Патрик – паторна на Ирландската Католическа Църква – е отворил очите на келтските хора от острова, когато ги е посетил с цел покръстване през 432 година пр.Хр., защото оттогава датира наименованието „Uisge Beatha“ (вода на живота). От думата „Uisge“ най-вероятно произлиза и днешното „уиски“ (whisky). До ХV в. уискито се е произвеждало най-вече в манастирите. В Шотландия уискито бързо напуска пределите на божията обител и започва да се призвежда в домашни условия – по-точно казано, всяка ферма си има собствен казан и това продължава до 20те години на ХІХ век, когато е издаден закон за акциза и производството на уиски става силно регулирано.

Уискито, което консумираме днес няма нищо общо с уискито произвеждано тогава. В миналото всички уискита са били сингъл малц, което означава, че са се произвеждали само от един вид ечемик или ръж и са произлизали само от един казан. Важна черта на уискито от този период е, че не е било оставяно да отлежава, а се е консумирало директно. Съществувало е поверие, че ако не се консумира директно ще се развали.

До средата на XIX в. уискито не се радвало на световна популярност. Ирландия и Шотландия били главните производители, а в Америка тепърва се появявали първите малки дестилационни фабрики в домашни условия като тази на Jasper “Jack” Daniel. Така нареченият “световен пазар” на уиски били англоговорящите държави, тъй като те споделяли обща култура, а най-големият пазар бил бритaнският. В Европа на уискито се гледало като на заместител на различните френски питиета като брендито.

Така питието, което през 1820 г. било изключително и само за бритaнския пазар, в днешно време се продава навсякъде по света. Главна причина за този растеж е технологията на blended whisky. Шотландия е лидер в производството на уиски – и трите най-продавани марки са scotch – Johnny Walker, J&B и Ballantine’s.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.