За втора поредна година Пловдив ще се превърне в пролетна уиски столица. Стотици марки уиски от Шотландия, САЩ, Ирландия и дори Тайван ще гостуват в хотел Империал. УИСКИ ФЕСТ ПЛОВДИВ 2018 ще се проведе на 20-ти и 21-ви април 2018 г. в хотел “Империал”. Билетът за събитието ви дава професионална дегустационна чаша, 10 уиски кредита и вода. Уиски валутата се разменя за дегустационни драмове – мерната единица на фестивала, която е равна на половин унция или 15 милилитра уиски.

Уискито, наричано още „течно злато”, днес е една от най-консумираните алкохолни напитки в цял свят. Противниците на уискито твърдят, че има вкус на смачкани дървеници, за ценителите му обаче консумацията на уиски се е превърнало в ритуал. Съществуват толкова много видове уиски, че бихте могли да опитвате по едно през всеки ден от годината. Класифицира се на ирландско, шотландско, американско,на сингъл малц, блендед, бърбън .

Спори се коя е родината на уискито – Шотландия или Ирландия? Така или иначе факт е, че преди 500г. келтите са произвеждали „живата вода”. Произвеждането на уиски е започнало в Ирландия. Първото писмено сведение датира от 1172 година. Няма точни данни кога е пренесено в Шотландия. Първият писмен източник сочи 1494 година. Факт е обаче, че всеки шотландец ще ви каже, че макар Ирландия да е призната за негова родина, то Шотландия е страната, извоювала му славата и съвършенството, на които уискито се радва и днес. Съществува хипотеза или по-скоро легенда, че св. Патрик – паторна на Ирландската Католическа Църква – е отворил очите на келтските хора от острова, когато ги е посетил с цел покръстване през 432 година пр.Хр., защото оттогава датира наименованието „Uisge Beatha“ (вода на живота). От думата „Uisge“ най-вероятно произлиза и днешното „уиски“ (whisky). До ХV в. уискито се е произвеждало най-вече в манастирите. В Шотландия уискито бързо напуска пределите на божията обител и започва да се призвежда в домашни условия – по-точно казано, всяка ферма си има собствен казан и това продължава до 20те години на ХІХ век, когато е издаден закон за акциза и производството на уиски става силно регулирано.

Уискито, което консумираме днес няма нищо общо с уискито произвеждано тогава. В миналото всички уискита са били сингъл малц, което означава, че са се произвеждали само от един вид ечемик или ръж и са произлизали само от един казан. Важна черта на уискито от този период е, че не е било оставяно да отлежава, а се е консумирало директно. Съществувало е поверие, че ако не се консумира директно ще се развали.

До средата на XIX в. уискито не се радвало на световна популярност. Ирландия и Шотландия били главните производители, а в Америка тепърва се появявали първите малки дестилационни фабрики в домашни условия като тази на Jasper “Jack” Daniel. Така нареченият “световен пазар” на уиски били англоговорящите държави, тъй като те споделяли обща култура, а най-големият пазар бил бритaнският. В Европа на уискито се гледало като на заместител на различните френски питиета като брендито.

Така питието, което през 1820 г. било изключително и само за бритaнския пазар, в днешно време се продава навсякъде по света. Главна причина за този растеж е технологията на blended whisky. Шотландия е лидер в производството на уиски – и трите най-продавани марки са scotch – Johnny Walker, J&B и Ballantine’s.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.