През 1922 година Стоян Омарчевски – Министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски, по инициативата на група интелектуалци внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.

Датата е избрана, защото на 1-ви ноември Българската православна църква чества Свети Йоан Рилски Чудотворец. На 3 февруари 1923 година цар Борис подписва закона за въвеждането на Деня на народните будители. Подписването на закона се случва само три години след подписването на Ньойския договор, момент, в който българското общество има нужда да си спомни за силните българи, довели до нейното пробуждане и освобождение. В част от прокламацията се казва:

„Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“

Не е изненада, че именно денят, в който честваме св. Йоан Рилски е избран за празник на Българските будители. Името му завинаги остава в паметта на българите като символ на себеотдаване, съпричастност и любов към ближния. Празникът отбелязва паметта на още много други видни българи, допринесли с делата си за духовния просперитет на България.

Подвига на възрожденските ни писатели, учители, монаси и учени вдъхновява много от представителите на следосвобожденската интелигенция. Делото на възрожденските дейци е основополагащо за всяко следващо постижение в българското изкуство, култура и наука. Благодарение на дейността на хора като Йоан Рилски, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски България до голяма степен успява да запази своя език, национално самосъзнание, въпреки петте века Османско робство.

Въпреки че празникът на Народните будители става официален през 1923 година, те са почитани от народа много преди това. Първото честване става на фестивала в Пловдив през 1909 година.

Искрено вярвам, че днес българите все още имат нужда от будители. Имаме нужда дори повече от прабабите и прадядовците, живеели в следосвобожденска България. Нека на този ден си спомним хората, заради които все още общуваме на български и помним корените си. Нека благодарим на всички будители. И на възрожденските и на днешните.

От 1991 година Съюзът на българските учени отбелязва Деня на народните будители и като Ден на българската наука. С решение на Съюза на българските журналисти този ден става и Ден на българската журналистика.

Честит празник, България! честит празник, колеги!

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.