Ден на детето в Стария Град

Старинен Пловдив също ще се превърне в пространство за забавления на 1-ви юни, а ето и какво предлага

0
92

Не един ден, а единадесетдневен пъстър калейдоскоп от събития предвижда Общински институт „Старинен Пловдив“ за Международния ден на детето. Всички малчугани, техните родители, приятели и гости на града са поканени. Предвидените събития са близо двадесет, а входът за всяко едно от тях е безплатен.

Тази година проявите стартират от 31 май и продължават до 10 юни, а в богатата и наситена с разнородни събития програма ще се включат „Мери бойс бенд“, Формация за автентичен фолклор „Куклици“, Арт-група „Славена“, Хор на пловдивските момчета“ Стефка Благоева“, детско-юношески хор „Катаян машияш“ от гр. Пори, Финландия, ателие за приложни изкуства „Шарено“, Международен фестивал „Здравей, Армения“, ателие „Севколорит“, Съюз „Духовно възраждане – България“, Сдружение „Духовно огледало“, деца и ученици от учебните заведения в Пловдив.

На 31 май от 17:30 ч. в къща „Хиндлиян“ ще се открие изложба на театрални кукли, изработени от ученици от НГСЕИ, гр. Пловдив. Изложбата включва учебни работи и представя най-популярните куклени системи – от Петрушка, през меки и мимиращи кукли, кукли за обикновено водене, до специални кукли и марионетки.

От 19:00 ч. на Римски стадион Junior Chamber International – Bulgaria (JCI Bulgaria) ще отличи и награди ТОП 10 на “Най-изявените млади личности на България” за 2018 г., които са пример за подражание и създават положителна промяна в България. Конкурсът се провежда в над 100 държави по света, в които Junior Chamber International (JCI) е представена.

На 1 юни от 17:00 ч. в къща Стамболян ще се открие изложба на рисунки от деца, участвали в 3- те национални конкурса за детска рисунка „Носиите“. Той е част от проекта на „Съюз Духовно възраждане – България“ – „Деца на бъдещето“. В изложбата ще могат да се видят творби на деца от 6 до 15 години.

На 2 юни от 10:30-12:30 ч. в галерия „Златю Бояджиев ателие „Севколорит“ ще представи „Приказки по Слона“ – вдъхновение по творбите на Г. Божилов – Слона и миниатюри от индийската митология. Пак там от 12:30 ч. малчугани и родителите им ще могат да се насладят на изпълнение на вокална група „Сладурана мини“ от училище ,,Княз Александър I“. Денят продължава в Балабанова къща, където в Сводестата зала от 13:30 ч. ще се открие изложбата „Гледна точка“ на майсторски клас на ателие „Севколорит“.

На 3 юни от 10:30 ч. Римски стадион ще е домакин на част от програмата на Международния фестивал “Здравей, Армения! “, който за втора поредна година ще представи песните, носиите и танците на древна Армения. Тази година във фестивала ще вземат участие арменски състави от Гърция, Румъния и Турция. Включените в програмата съпътстващи събития са дефиле на участниците, панаир на арменската книга, арт-работилница, изложба на арменски художници.

От 11:00 ч. в къща Недкович „Шарено“ – ателие за приложни изкуства с ръководител Неонила Хрелкова канят деца и техните родители в работилница за ръчна хартия.
Отново на Римски стадион от 18: 30 ч. любимите на всички изпълнители от „Мери бойс Бенд“, ще се качат на сцената с млади таланти като част от програмата на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”.

Програмата продължава и на 4 юни от 10:30 ч. с представянето на сборника „Приказник“ в Балабанова къща. В проявата ще се включат деца от ЦДГ „Майчина грижа“ и един от съставителите на сборника Румяна Пенчева. 400-те страници на сборника са илюстрирани с оригиналните черно-бели илюстрации, с които са се появявали стихчетата, песничките и приказките на Ангел Каралийчев, Асен Разцветников, Леда Милева, Дора Габе, Елин Пелин, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Ран Босилек, Петко Р. Славeйков, а също и на Змей Горянин, Чичо Стоян, Калина Малина, Яна Язова, Веса Паспалеева, Димитър Подвързачов, Стилиян Чилингиров и др.

На 5 юни от 11:00 ч. в къща „Клианти“ ще се представят резултати от обучението по програма „Твоят час“ на учениците от ОУ „Александър“ I, проведено съвместно с ОИ „Старинен Пловдив“. Пак там от 17:30 ч. деца и родители са поканени на концерт на ФАФ „Куклици“ под надслов „Да се завърнеш в бащината къща“. Изпълнителите – малки и големи ученици, ще представят български песенен фолклор от различни фолклорни области, ще рецитират и любими детски стихчета.

На 6 юни от 10:30 ч. в Аптека „Хипократ“ деца от ЦДГ „Майчина грижа“ и приятели ще се запознаят с начини за изготвяне хранилки за птици. Очаква ги игра и презентация.
На 8 юни от 18:00 ч. Арт-група „Славена“ ще се включи в поредицата от събития с концерт „Български мистерии в Малката базилика” в Малката базилика.

На 9 юни от 11:00 ч. отново в Малката базилика съвместен концерт ще изнесат Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ и детско-юношески хор „Катаян машияш“ от гр. Пори, Финландия

Финалът на Празника на детето идва на 9 и 10 юни, когато Сдружение „Духовно огледало“ с подкрепата на програма “Еразъм+” на ЕС ще представи “”Панорама на младежкото творчество – Пловдив 2018”. В програмата са включени творчески ателиета, изложби, музикални и танцови изпълнения, а за място на събитията е определено пространството около къща-музей “Златю Бояджиев”. Програмата е допълнена от обучение структурен диалог и културно предприемачество за участниците в дните 7, 8 и 11 юни.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.