Лятото дойде и все повече се замисляме за фигурата си и как ще изглеждаме в бански на плажа. Представяме ви 10 полезни съвета, с които ще успеете да се отървете от натрупаните излишни килограми.

Вода

Едно от най-важните неща при сваянето на излишните килограми е консумацията на вода. Няма да намерите диета или хранителен режим, който да не препоръчва да увеличите консумацията ѝ. От друга страна, много често си мислим, че сме гладни, а се оказва, че всъщност сме жадни.

Не пропускайте хранене

Пропускането на хранене забавя обмяната на веществата в момент, когато по принцип метаболизмът е по-ускорен. Така организмът се стресира и започва да трупа запаси. Ако обаче се храните редовно, с храна бедна на мазнини и въглехидрати, то резултатите няма да закъснеят.

Не изключвайте мазнините

Много хора вярват, че ако изключат напълно мазнините от менюто си, то неминуемо ще отслабнат. Това не е вярно! Мазнините съставят 10% от общия прием на калории през деня. Важно е да знаем, че има полезни мазнини, от които тялото ни се нуждае и вредни такива. Мазнините са полезни за ставите, съединителната тъкан, кожата, ноктите и косата.

Засилете метаболизма си

Всички разновидности на Djunk food и fast food освен, че са много калорични, оказват пагобно действие на метаболизма. Увеличете приема на храни, богати на фибри и витамини. Храни като конопено семе, овесени ядки, яйца, зелен чай, киноа, банани и други засилват метаболизма и са изключително полезни, когато желаем да свалим излишните си килограми.

Движете се повече

Дали ще се разхождате в парка. Ще тренирате някакъв вид спорт или просто ще потанцувате с приятели. Важно е в ежедневието си да имате достатъчно движение. Благодарение на него изразходваме поетите калории и поддържаме тонуса си.

Намалете консумацията на алкохол

Всички обичаме да си пийваме по чашка с приятели на вечеря. Но всички алкохолни напитки са висококалорийни, затова препоръчваме да намалите техния прием.

Яжте в по-малки чинии

Понякога очите ни са по-гладни от самите нас. Затова един лесен и полезен съвет е да ядете в по-малки чинии, така и порциите ще бъдат по-малки. Важно е също да се храним бавно. Да отбягваме яденето на крак и да ставаме от масата, когато не сме се заситили напълно.

Отбягвайте газираните напитки

Да отбягваме всякакви газирани и безалкохолни напитки, богати на захар и оцветители. Те, освен че са ужасно вредни и калорични, са богати на оцветители и изкуствени добавки за обогатяване на техния вкус. Обичам да наричам калориите от тях ненужни, защото жаждата можем да утолим най-добре с вода.

Опитайте да се храните на равни периоди

Повечето учени твърдят, че е най-полезно и оптимално между храненията да има не по-малко от 3 часа и не повече от 5 часа времево разстояние. Също е важно да заложите на междинно хранене или така наречения Snack. Идеята е да не оставяте стомаха си изцяло гладен, за да не изпитвате нужда да се натъпчете след това.

Консумирайте зеленчуци и плодове

Увеличете консумацията на зеленчуци и плодове. Нека те да съставят по-голямата част от менюто ви. Без да забравяте, обаче, че организмът има нужда от всички нутриенти, просто от някои се нуждае в по-малка доза.

Най-важното е да потърсите баланса и да избягвате крайностите. Нито гладът е полезен за вас, нито прекаляването с храната.

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Десет полезни съвета за по-стройна фигура
4.7 от общо 9 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!