Изминалия Еньовден ни напомни за богатството, с което природата ни е дарила. В България има над 3000 вида билки, които лекуват и помагат за различни здравословни проблеми. Подбрахме десет от най-често срещаните, а на вас оставяме да сложите чайника на котлона и да се насладите на чаша ароматен чай.

menta

Мента. Тя е може би най-разпространената билка, що се отнася за приготвянето на горещата напитка. Макар да е изключително вкусна и в един студен, разхлаждащ, летен коктейл, но за него друг път. Ментата има полезно действие върху стомаха, успокоява възпалителни процеси в храносмилателната система, помага при пресипнало гърло и настинки, гадене, главоболие, инфекции, дори се препоръчва при морска болест.

chamomile

Лайката също е полезна при стомашни проблеми и главоболие. Тя има успокоително действие, така че е прекрасен помощник в моменти на стрес и безсъние. Има полезно действие при менструален дискомфорт, инфекции и укрепва имунната система.

Липа. Чаят от липов цвят понижава температурата, намлява активността на потните жлези и успокоява нервната система. Богат е на минерали желязо, калции, магнезии и витамин C. Има полезно действие при кашлица, проблеми с жлъчката и понижава нивата на кръвна захар.

Маточина повишава концентрацията, успокоява възпалени венци. Подтиска гаденето и стимулира апетита. Спред бабините традиции помага при високо кръвно налягане, шум в ушите, неврози и ускорен пулс.

Турта. Билката турта може да помогне при лечението на почти всички важни органи на човешкото тяло. За метаболитни разстройства и свързани заболявания, чернодробни проблеми, за бъбреците, пикочния тракт, диабет, различни кожни заболявания, замъглено виждане и други очни проблеми, нервни нарушения, заболявания на дихателната система.

Глухарче. То съдържа витамин C, калций, желязо, магнезии, цинк, фосфор, богато е на фибри. Има силата да помага при отслабване или ако задържате вода, тъй като е чудесен диоритик. Помага още при диабет и проблеми с черния дроб.

kopriva

Коприва. Досегът с листата на копривата е пиперлив и неприятен, но полезните ѝ свойства си заслужават краткото неразположение. Намира се в повечето билкови, а и обикновени аптеки. Такаче може да си спестите неприятностите от брането ѝ. Тя помага при кожни проблеми като акне, екземи, афти и други. Подобрява дейността на бъбреците и храносмилателната система. Препоръчва се при остеопороза, възпаление и алергични реакции.

Мурсалски чай. Известен още като планински или пирински чай. Мурсалският чай съдържа голямо количество антиоксиданти. Има тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Понижава кръвното налягане и съответно редуцира риска от сърдечен инфаркт и инсулт. Приложим е при бронхит и бронхиална астма, при кашлица и възпаление на сливиците, както и при грип.

Бял равнец. Изключително използван е във фармацевтичната и козметичната индустрия. Помага за съсирване на кръвта, за кръвоспиране, за пречистване на кръвта, усилва стомашната секреция, възбужда апетита, за болести черния дроб и по-специално за жълтеница и хепатит, на стомаха, червата, при хемороиди, при кръвотечение от носа, рани.

Магарешки бодил. Тази билка със странно наименование е изключително полезна при висок холестерол, контрол и превенция на диабет, предотвратява появата на камъни в жлъчката. Прави кожата еластична и жива, има антистареещ ефект.

Билките имат богато приложение и са дар, който трябва да използваме рационално. Като всяко друго трябва да консумираме с мярка и да се запознаем с евентуални странични действия.

 

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Десет традиционни български билки и тяхното полезно действие
3.5 от общо 2 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!