dali

Болезнената откровенност и налудничева гениалност на Салвадор Дали го правят една от най-колоритните личности в световната история. Известен е с пословичния си нарцисизъм, чувство на възвишеност, ексцентричен мустак и любов към носорозите. Той винаги е вълнувал и продължава да го прави, дори след смъртта си. Освен творчеството си на художник, той ни завещава редица книги, една от които е „Дневникът на един гений”- автобиография, посветена на любимата му Гала.

Представяме ви десет цитата от книгата. Насладете им се с усмивка и доза ирония, които са така типични за „далианския” начин на живот.

“Посвещавам тази книга на моя гений Гала Градива, Елена от Троя, света Елена, Гала Галатея Пласида.”

“Никога не съм лишавал моето богато и гъвкаво въображение от методи на проучване- дори най-суровите. Те само затвърдиха вроденото ми чудачество.”

“Не се старай да бъдеш модерен. Това е единственото нещо, което за нещастие, каквото и да правиш, неизбежно ще бъдеш.”

“Децата никога не са ме интересували особено, а това, което ме интересува още по-малко са детските рисунки. То, детето-художник, знае, че е лошо нарисувано, и то- детето-критик също знае, че то знае, че е лошо нарисувано. В такъв случай детето-художник-критик, което знае, че то знае, че е лошо нарисувано, може да направи само едно: да каже, че е нарисувано много добре.”

“Грешките са почти винаги свещени. Никога не се опитвай да ги поправиш. Напротив: рационализирай ги, разбери ги изцяло. След което ще ти е възможно да ги извисиш.”

“Всички ние гладуваме и жадуваме за конкретни образи. Абстрактното изкуство ще послужи вероятно за следното: то ще възвърне на изобразителното изкуство пълната му девственост.”

“Ако цял живот бях рисувал добре, никога нямаше да бъда щастлив. Струва му се, че саега съм в същото състояние на зрелост като Гьоте, когато пристигнал в Рим и възкликнал: „Най-после ще се родя!””

“Трудно е да държиш будно вниманието на света за повече от половин час. Аз успях цели двадесет години и то всеки ден. Девизът ми беше „нека се говори за Дали, пък било то и хубави неща”. Успях цели двадесет години да карам вестниците да публикуват най-неразбираемите съобщения на нашето време, изпратени по телетайп.”

“Не се страхувайте от съвършенството. Вие никога няма да го постигнете.” 

“Мисля, че най-сладката свобода за един земен човек е да може да живее, ако желае, без да му се налага да работи.”

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.