Дефиле ВИНО и ГУРМЕ 2020: Пиршеството за сетивата

0
Дефиле ВИНО и ГУРМЕ 2020: Пиршеството за сетивата
Снимка: Дефиле Вино и Гурме

Дефиле ВИНО и ГУРМЕ се проведе за шести пореден път през изминалия уикенд в Стария град на Пловдив. Отново се срещнаха и си партнираха винопроизводители, шеф готвачи и майстори в кулинарията. Хиляди посетители дегустираха предложените вина и кулинарни съчетания. Началото на празника бе дадено с виртуозните изпълнения на Биг Бенд Пловдив.

Г-жа Лиляна Арсова – главен директор Дирекция „Туристическа политика“ в Министерство на туризма, г-н Пламен Панов – зам.кмет по култура, археология и туризъм в Община Пловдив,  г-н Любозар Фратев – председател на „Съвет по туризъм –Пловдив“ и г-н Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителни технологии  изказаха поздравления и пожелаха успешен старт на Дефиле ВИНО и ГУРМЕ и на туристическия сезон в града.

Уличките на Старинен Пловдив се изпълниха с нетърпеливи дегустатори в 7-те емблематични локации. В тях 19 винарски изби и 8 изтъкнати кулинари. Те поднесоха на пловдивчани и гостите на града вкусни съчетания на вина и ястия. Уютните дворчета на възрожденските къщи бяха най-добрата обстановка за цялостното преживяване.

Винопроизводителите и шеф готвачите за пореден път затрудниха журито на дегустационния конкурс. Вечерта на 27 юни бяха наградени победителите в конкурса. Проф. Йорданка Алексиева поздрави участниците в него. Тя сподели, че с всяка измината година журито е все по-трудно взема решение, защото предложенията са все по-добри и по-добри.

Дефиле ВИНО и ГУРМЕ 2020: Пиршеството за сетивата
Снимка: Дефиле Вино и Гурме

Дефиле ВИНО и ГУРМЕ 2020 награди

Пет-членното жури определи: Първото място за изключително умелото съчетание на Сьомга с коричка от кедрови ядки, миди Сен Жак и грахово пюре на ресторант „МАЛКИЯТ ПАРИЖ“ с „Троа Визаж Блан де Ноар 2019“  на дебютантите участници Семейна изба и лозя ХАРАЛАМБИЕВИ.

Второто място – за Рагу от телешка опашка върху карамелизирана юфка в маслена екстракция на гъби манатарки на ресторант „НЮ АМСТЕРДАМ“ с Сира 2017 на ВИА АНТИКА.

Третото място – Крем брюле с гъши дроб и меренг с портокал, желе от малиново  вино, чили конци, малинов сос и малини на ресторант „АТЛАС“ с Малиново вино на ВИ КУБЕРА.

Дефиле ВИНО и ГУРМЕ 2020: Пиршеството за сетивата
Снимка: Дефиле Вино и Гурме

Въпреки обективните обстоятелства от Дефиле ВИНО и Гурме отчетоха 4528 дегустации. Класацията на винопроизводителите по броя на събраните жетони оглавиха Реалити Био Вино, следвана от Аржил и ВИ ДВОР #1.

В импровизираното състезание, основано на резултатите от попълнените анкетни карти от посетителите се отчетоха предпочитанията на публиката. В категориите „червено вино“ – ВИ СТЕМА СТАРОСЕЛ, в категорията „бяло вино“ –  ВИ СТЕМА СТАРОСЕЛ, в категория  „вино розе“  – ВИ ТОХУН и в категория „плодово вино“ – ВИ РЕАЛИТИ БИО ВИНО.

Посетителите на Дефиле ВИНО И ГУРМЕ се забавляваха с интересните състезания за красиво рисувана чаша. За доверие и разбирателство между двойки, с йога упражнения в нетрадиционно съчетание с вино. В комбинация с полезната и интересна лекция на проф. Алексиева за съчетаването на вино и храна.

Много усмивки и емоции предизвика спектакълът „Криворазбраната цивилизация“ на театър „Хенд“, който показа самобитното ежедневие на българина през Възраждането.

Организаторите „Съвет по туризъм – Пловдив“, Община Пловдив и Университет по хранителни технологии, с любезното сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” благодарят на спонсорите и партньорите си за поредното успешно Дефиле „Вино и гурме“.

Дефиле ВИНО и ГУРМЕ 2020: Пиршеството за сетивата
Снимка: Дефиле Вино и Гурме

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.