smartphone

Употребата на смартфони в съвременния ни свят е толкова масова, че се говори за зависимост подобна на тази от наркотици, алкохол и други опиати. Със сигурност няма как да не отбележим, че развитието на ултра модерните технологии спомага за улеснението на живота ни, но наравно с това много от хората губят ценното си време в комуникация онлайн, вместо да го прекарват с най-близките си. Тези наши твърдения са доказани от британски психолози от Университета Дерби във Великобритания. Те заявяват, че зависимостта е не само факт, но и може да доведе до много по-сериозни здравословни проблеми.

Група деца от немския град Хамбург излязоха на протест срещу все по-голямата зависимост на родителите от техните смартфони. Във видеото, прикачено в статията, можете да забележите организацията на децата, решили да се противопоставят на зависимостта на своите родители и да поискат полагащото им се време с тях.

Протестът на малчуганите е организиран от седемгодишния активист Емил, който заявява, че наистина би желал след демонстрацията хората да се погрижат да не отделят толкова време на смартфоните си. Емил и неговите връстнаци са организирали протест достоен за всяка една активистка организация с една едничка цел – да привлекат отново вниманието на възрастните към тях и важните неща в живота.

„Играйте с нас, а не с телефона! Ние сме тук!” са сред скандиранията на невръстните активисти. Тези детски думи са по-красноречиви и по-показателни от всичко друго, което ние бихме могли да кажем по темата. Както хиляди пъти сме повтаряли, децата са много по-умни и разбиращи от нас. За пореден път те го доказват. А на нас, порасналите, всичко знаещи възрастни, не ни остава нищо друго, освен да се поучим и вземем необходимите мерки за разрешаване на този проблем.

За да не звучим голословно ще ви представим малко статистика и дано тя е достатъчна, за да осъзнаем зависимостта си. Според данни от GSM Alliance – търговска фирма, защитаваща интересите на мобилните оператори по цял свят, около две трети от световното население използва смартфон, което се равнява на над 5 милиарда души. Телекомуникационният сектор се развива най-бързо в Европа, където над 86% от населението има смартфон. Следващите в списъка с най-бързо развиващите се страни са тези намиращи се в Северна Америка и Азия. Очаква се до края на десетилетието потребителите, използващи смартфони да достигнат до 5,7 милиарда души.

Всички тези статистики нямаше да бъдат плашещи, ако смартфоните не се превръщаха в заплаха за нормалната човешка комуникация. И ние, като активиста Емил, се надяваме, че всички ще се замислим и ще започнем да приемаме технологиите като устройства, с които да улесняваме живота си без да ставаме зависими от тях.

Kinder demonstrieren gegen übermäßige Nutzung von Smartphones durch ihre Eltern

„Wir sind hier, wir sind laut, weil ihr auf eure Handys schaut!“ In Hamburg demonstrierten Kinder gegen die übermäßige Nutzung von Smartphones durch ihre Eltern.

Публикувахте от DW Deutsch в Неделя, 9 септември 2018 г.

Източник: DW Deutsch

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.