Джаз съпътстваше откриването на изложбата на Георги Божилов – Слона в Балабановата къща

Изложбата ще остане в Балабановата къща до средата на месец май, като до Великденските празници тя е безплатна за посетители

0
114
Izlojba Slona

В Балабановата къща в Стария град бе открита изложбата „От съкровищницата на Стария Пловдив“, представяща повече от 20 творби на големия български художник Георги Божилов – Слона. С експозицията се поставя началото на поредица от събития, с които ще бъде отбелязана 49-та годишнина от създаването на Общински институт “Старинен Пловдив“.

Izlojba Slona

Обновените и ремонтирани зали на къщата се препълниха от множество гости, сред които Председателят на Общински съвет – Пловдив – Савина Петкова, Председателят на ДПХ – Снежана Фурнаджиева, съпругата на Димитър Киров – Русалия Кирова, много почитатели на изобразителното изкуство, приятели на Георги Божилов – Слона, журналисти, творци, както и почти целия екип на Общинския институт, професионално и емоционално свързан с най-емблематичното място в Пловдив – Стария град.

Балабановата къща, в която се представя експозицията, е избрана съвсем целенасочено, защото Георги Божилов – Слона е свързан „като с пъпна връв“ със Стария град, с Начо Културата и разбира се с пловдивската бохема от онова време. От това емблематично място тръгва неговото пътуване към голямото изкуство.

Izlojba Slona

Всяка година, в двора на Балабановата къща се откриват Националните есенни изложби, едно от големите културни събития в Пловдив, започнало през далечната 1967 г., когато е поставено началото – точно с изложба акварели на Георги Божилов – Слона, в двора на Начо Културата. Постепенно с годините от камерни изложби на пловдивски автори, те прерастват в национални, на които са били представяни едни от най- големите български творци като Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Светлин Русев, Иван Кирков, Георги Баев, Димитър Киров, Кольо Витковски, Любен Диманов и много други.

Изложбата „От съкровищницата на Стария Пловдив“ бе открита с приветствие на директора на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев, който благодари на Общинския съвет, в лицето на неговия председател Савина Петкова за извършеното обединение на двете структури – „Туризъм” и „Старинен Пловдив”.

Izlojba Slona

Izlojba Slona

„Убеден съм, че това дава възможност за обединяването на сили, потенциал и ресурс за развитието на туризма в Пловдив, но и за подготовката на 50 – годишнината на Общинския институт през следващата 2019 г., когато градът ни ще бъде Европейска столица на културата“ каза още Йордан Илиев.

Своеобразен водещ на вечерта бе талантливата художничка Севлия Цуцекова – уредник в къща-музей „Златю Бояджиев“, която представи групата „Лепуш” от АМТИИ, музикален домакин на вечерта. Тя сподели, че идеята ѝ за съчетаване на картините на художника с любимата му музика – джаз, съвсем не е случайно, защото съвременниците и колегите на Георги Божилов – Слона виждат в живописта му музика от много висока класа, която като музикален жанр всички определят точно като джаз.

За личността и творчеството на големия български художник разказа изкуствоведът Вихра Григорова.

Izlojba Slona

„За мен е чест да представя изложбата му, защото той е един от титаните на пловдивската живопис, един много сложен художник и като душевност, и като продукт, който е създал. Той е едно украшение за този град – сега, утре и завинаги. Той беше фин, интелигентен, много тих творец. Той не говореше много. Но не го правеше заради липсата на желание за комуникация, а заради доверието, което той имаше, че ще бъде разбран и без думи. Такива са и неговите картини. И ако застанете пред картината и усетите пеперудите в стомаха си, дори да не разбирате какво е искал да каже авторът, със сигурност ще разберете, че стоите пред истинско произведение на изкуството“, сподели Вихра Григорова.

Изложбата ще остане в Балабановата къща до средата на месец май, като до Великденските празници тя е безплатна за посетители.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.