Dimityr Mehandvijski

                           Корица: Димитър Белчев

Като една истинска мечтателка много обичам да разказвам истории за хора, които са сбъднали детските си мечти. Тези истории обикновено са за любов, упорит труд и непрестанно търсене на нови измерения, нови възможности и посоки. Такива хора са пример и мотивация за всички останали да преследваме мечтите си и да ги превръщаме в реалност. Днес ще ви разкажа за Димитър Механджийски, един от най-добрите и креативни български графити художници. Превърнал детската си страст в професия, носеща на всички нас много красота и позитивизъм.

Димитър Механджийски е роден и израснал в Пловдив. Завършва Националната гимнaзия по сценични и екранни изкуства. Обича да рисува от дете и мечтае да стане художник. Години по-късно мечатата му се сбъдва, а той е един от търсените и разпознаваеми графити художници. По този начин на рисуване и себеизразяване се запалва когато е около десет годишен и за първи път вижда изрисувани с графити стени. Впечатлява се от тях заради способността им да внасят творчество на необичайни места.

Dimityr Mehandvijski

Малкият Димитър Механджийски първоначално прави скици на графити в тетрадките си. По-късно се развива до там, че творчеството му спокойно може да бъде наречено изкуство и слага след името си псевдонима Stern. Смесва графити техники със стенописи. Рисува всякакви видове картини в много и различни жанрове, използвайки както похвати, присъщи за графити изкуството, така и типични за изобразителното изкуство върху платно.

„Около 2010 година започнах да рисувам по стени неща, които бих нарисувал на платно и обратното. Много се смесиха нещата. Като артист обичам да рисувам различни и разнообразни сюжети. Не ми харесва идеята да „гоня” точно определен стил, защото се чувствам зациклил в него, а методът става еднообразен. Всъщност, когато бях по-малък харесвах единствено реализъм и не приемах никакво друго художествено течение. Дори импресионистите, които рисуват сравнително реалистично не приемах. Години по-късно разбрах, че рисуването е много по-широко понятие и започнах да рисувам много по-различни неща и стилове.”

Dimityr MehandvijskiDimityr Mehandvijski

Графитите не са това, което бяха. Докато в началото са се зародили като начин на протест, то днес те са изкуство, харесвано и обичано от много хора по света.

„Графитите се зараждат около 70-те години на миналия век в САЩ. Те са били форма на протест и вандализъм. Жителите на гетата в градовете са изписвали имената си или името на престъпната група, в която участват. Години по-късно художниците започват да използват спрейовете в картините си, заради новия вид техника, които предоставят. Тогава самият протест вече не е много валиден. Петнадесет – двадесет години по-късно целта се променя. Вече не е важно да си напишеш името някъде, а да го направиш красиво. Хората искат да се състезават кой ще направи по-хубаво нещо и на по-централно място.

Положението с графитите в миналото на България беше 50 на 50. Те бяха на половина изкуство, наполовина вандализъм. Когато се започваше някоя нова графити картина идваха хора и казваха „Аз съм виждал графити еди къде си, много са красиви”. Днес нещата са различни. Има толкова добри и развити български графити художници, че могат спокойно да се сравнят със световни имена. Бих казал, че днес много повече хора харесват графитите, а артистите получават обратна връзка, развиват себе си и стават все по-добри. Днес я има средата и комуникацията. Различно е и отношението на хората. Когато бях по-малък и на мен ми се е случвало да ме приемат за вандал. Случвало ми се е да започна рисунка, поръчана от клиент и някой да дойде да ми иска обяснение, дори са ми се карали.”.

stern

Dimityr Mehandvijski

Творбите на Димитър Механджийски-Stern красят фасади на сгради, стени на домове и заведения, като се превръщат в общодостъпна форма на изкуство, на която всеки може да се наслади. Графитите се оказват ефикасен начин да се разнообрази сивата градска среда, дори в градове, които не блестят с архитектурните си постижения.

„Графите днес са съвременната и модерна стенопис. Това са творби, които стоят на улицата и са напълно безплатни. Хората имат желанието да се снимат с тях. Това са картини, които реално принадлежат на града, незвисимо кой е платил за тя. Това е развитие в съвременните форми на изкуство и от страна на самите творци, защото една стенопис преди се е правила за месец, докато днес професионални графити художници могат да нарисуват картина за два-три дни. Обикновенно никой не може да повярва, че е физически възможно. Смятам, че ако преди 150 години са съществували спрейове и тогавашните стенописци биха ги използвали. Става по-бързо, а ако усвоиш техниката има някои особености, които няма как да бъдат постигнати с четка и какъвто и да било друг начин на употреба на боя.”

Димитър Механджийски е творец с всяка една фибра на тялото си. Ако го попитате как би описал стила и творчеството си, ще отговори: „Цветно и пъстро”. Неговите цветни подаръци за всички нас могат да бъдат открити навсякъде в България, дори в Европа, а едни от любимите му стени се намират в “Капана”.

Разпознахте ли ги?

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.