Дневен център за подкрепа на лица с увреждания ще се построи в Пловдив

Основната цел на проекта е да се осигури въвеждането на комплексна подкрепа за лица с увреждания, включително с тежки такива и техните семейства чрез предоставянето на интегрирани социално-здравни, консултативни и терапевтични услуги, които да доведат до създаване на необходимите условия за подобряване на начина и качеството на живот на лицата от целевите групи

0
42

Община Пловдив спечели проект за създаване на Дневен център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания. Това е първият подаден и одобрен проект по Процедура BG05M9OP001-2.008 „Подкрепа за лицата с увреждания“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Основната цел на проекта е да се осигури въвеждането на комплексна подкрепа за лица с увреждания, включително с тежки такива и техните семейства чрез предоставянето на интегрирани социално-здравни, консултативни и терапевтични услуги, които да доведат до създаване на необходимите условия за подобряване на начина и качеството на живот на лицата от целевите групи.

За постигане на посочената цел на територията на град Пловдив, ще бъде създаден Дневен център, в който чрез комплекса от предвидените социално-здравни услуги по проекта, ще се предостави подкрепа в общността за минимум 80 лица с увреждания, вкл. тежки такива и техните семейства. Специфичните цели на проекта ще бъдат реализирани чрез изпълнение на предвидените в него дейности, а именно:

Чрез изграждане на дневния център ще се въведат иновативни социални услуги, ще се осигури дневни и почасови услуги за лицата с увреждания, като социално и здравно консултиране, информиране, подкрепа и посредничество, включително – чрез предоставяне на услуги в домашна среда чрез мобилна работа. Ще се осигури терапевтична и специализирана помощ, рехабилитация, трудо и арттерапия.

Сериозна подкрепа за семействата, полагащи грижи за лицата с увреждания, е възможността за поемане на грижата за лицата от целевата група чрез краткосрочно настаняване в центъра (заместваща грижа за срок не по-дълъг от 14 дни).

С реализацията на проекта се мотивира и участието на пазара на труда на лица с увреждания и лица, полагащи грижи за зависими членове на семейството.

Финансирането на проекта е на стойност 993 762,50 лв. и е 100% безвъзмездна финансова помощ по Процедура BG05M9OP001-2.008 „Подкрепа за лицата с увреждания“, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.