Днес, преди 48 години, започва строежът на АЕЦ „Козлодуй“

През юни 1972-ра от Съветския съюз пристига първият реактор, а през ноември същата година той е спуснат в шахтата си

0
1121
AEC Kozlodui

АЕЦ „Козлодуй“ е  разположен на брега на река Дунав, на 5 км източно от град Козлодуй  и на 200 км северно от София. Това е единствената българска атомна електроцентрала и най-голямата в региона. От тогава до днес тя e основен икономически двигател както на град Козлодуй, така и на едноименната община. По данни от последното преброяване от  15-ти юни 2013-та година града е с население от  13 771 души, като по-голямата част от него работи за електроцентралата.

С идеята за построяването на АЕЦ „Козлодуй“ започва историята на ядрената енергетика в България. На 15-ти юли 1966 година е подписана спогодба между България и тогавашния Съветски съюз за изграждането на атомна електроцентрала. Проектите за строежа ѝ са изготвени съвместно от български и съветски  инженери. Първата копка е направена на 14-ти октомври 1969 година. На 6-ти април 1970-та година инж. Петър Попов представя чертеж за построяването на главния корпус на електроцентралата, което е и същинското начало на изграждането ѝ.

През юни 1972-ра от Съветския съюз пристига първият реактор, а през ноември същата година той е спуснат в шахтата си. Докато предстои пускането му в действие, се появяват неразбирателства между България и Съветските ни партньори. В крайна сметка първият атомен реактор е пуснат две години по-късно. АЕЦ „Козлодуй” е официално открита на 4 септември 1974 година. Централата е завършена окончателно през 1991 година, когато заработва 6-ти блок.

aec_tosho

Официално откриване на АЕЦ “Козлодуй”

Следващите дванадесет години атомната електроцентрала работи с пълна сила, превръщайки се в най-големият производител на електроенергия в страната. Тя осигурява евтина електроенергия и работни места на голяма част от населението на северозападна България.

В преговорите на България за присъединяване към Европейския съюз, България се задължава да прекрати поетапно дейността на всички реактори. В резултат на което до 2007 година се прекратява работата на първите четири реактора. Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ има разрешение да работи до октомври 2017-та,а шести до 2021-ва година.

Aec Kozlodui

Строежът на 3-ти блок през 1976 година

И докато в световен мащаб се водят дискусии относно сигурността, ползата и вредата от атомната енергетика, сред българите остава съмнение, че спирането е АЕЦ „Козлодуй“ е акт, свързан не дотолкова със сигурността ни, колкото с икономически и политически стремежи.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 3.7 / 5. Брой гласове: 3

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.