Днес, преди 48 години, започва строежът на АЕЦ „Козлодуй“

През юни 1972-ра от Съветския съюз пристига първият реактор, а през ноември същата година той е спуснат в шахтата си

0
AEC Kozlodui

АЕЦ „Козлодуй“ е разположен на брега на река Дунав, на 5 км източно от град Козлодуй и на 200 км северно от София. Това е единствената българска атомна електроцентрала и най-голямата в региона. От тогава до днес тя e основен икономически двигател както на град Козлодуй, така и на едноименната община. По данни от последното преброяване от 15-ти юни 2013-та година града е с население от 13 771 души, като по-голямата част от него работи за електроцентралата.

С идеята за построяването на АЕЦ „Козлодуй“ започва историята на ядрената енергетика в България. На 15-ти юли 1966 година е подписана спогодба между България и тогавашния Съветски съюз за изграждането на атомна електроцентрала. Проектите за строежа ѝ са изготвени съвместно от български и съветски инженери. Първата копка е направена на 14-ти октомври 1969 година. На 6-ти април 1970-та година инж. Петър Попов представя чертеж за построяването на главния корпус на електроцентралата, което е и същинското начало на изграждането ѝ.

През юни 1972-ра от Съветския съюз пристига първият реактор, а през ноември същата година той е спуснат в шахтата си. Докато предстои пускането му в действие, се появяват неразбирателства между България и Съветските ни партньори. В крайна сметка първият атомен реактор е пуснат две години по-късно. АЕЦ „Козлодуй” е официално открита на 4 септември 1974 година. Централата е завършена окончателно през 1991 година, когато заработва 6-ти блок.

aec_tosho

Официално откриване на АЕЦ “Козлодуй”

Следващите дванадесет години атомната електроцентрала работи с пълна сила, превръщайки се в най-големият производител на електроенергия в страната. Тя осигурява евтина електроенергия и работни места на голяма част от населението на северозападна България.

В преговорите на България за присъединяване към Европейския съюз, България се задължава да прекрати поетапно дейността на всички реактори. В резултат на което до 2007 година се прекратява работата на първите четири реактора. Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ има разрешение да работи до октомври 2017-та,а шести до 2021-ва година.

Aec Kozlodui

Строежът на 3-ти блок през 1976 година

И докато в световен мащаб се водят дискусии относно сигурността, ползата и вредата от атомната енергетика, сред българите остава съмнение, че спирането е АЕЦ „Козлодуй“ е акт, свързан не дотолкова със сигурността ни, колкото с икономически и политически стремежи.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.