Доброволно формирование „Пловдив 112“ премина обучение по домедицинска помощ

Целта на курса е да представи най-съвременните познания относно поддържането на жизнените функции на пострадалите и продължаване на живота им до здравното заведение

0
65
Plovdiv 112

И преди сме говорили за Доброволно формирование „Пловдив 112“. Разказахме ви неговата история, неговите проблеми и неговите цели. Това, което ни впечатлява при мъжете и жените от най-голямото българско доброволно формирование, е тяхната всеотдайност и желание за постоянно развитие. Последната инициатива за личностно и професионално усъвършенстване е първият от редица курсове по дoмедицинска помощ, през който е преминал личният състав на Доброволно формирование „Пловдив 112“. Той се е провел в ДЗЗД „Технологичен център за спешна медицина“, град Пловдив, а целта му е да представи най-съвременните познания относно поддържането на жизнените функции на пострадалите и продължаване на живота им до здравното заведение. Този тип умения включват няколко етапа – по време на извеждането на пострадалия от мястото на инцидента, през транспортирането му до здравно заведение, до предаването му на вещите медицински лица.

Самото обучение се проведе от специалистите от Учебно-тренировъчния сектор на ТЦСМ гл. ас д-р С. Кръстева, д-р В. Божилов, д-р М. Пранчева и д-р Е. Вълканова.То е съобразно изцяло с нормите, включени в Европейския съюз и доказани полезни европейски практики. Индивидуално е за всеки курсист, за да може да се наблегне на собствените му специфики, върху роботизиран манекен–тренажор. На обучението курсистът се учи как да отдава първа домедицинска помощ при спиране на дишането и сърдечния ритъм, в последствие на травма или инцидент. Така нашите доброволци спокойно могат да оказват спешна помощ, ако се наложи, на хора, претърпели остър травматизъм или при екстремни ситуации. Това допълва техните умения, разширява познанията им и съответно подпомага бъдещите им намеси за помощ.

“Обучението ни включваше изучаване на последните одобрени протоколи за спешна медицина и триаж в Европа, За нас това беше много полезно, защото в тази област, за съжаление, има твърде много остарели понятия и практики. Работата със специализираните манекени в Технологичния център също беше изключително полезна, защото упражнихме техники, които няма къде другаде да приложим, а в спешна ситуация са животоспасяващи!”, споделя Георги Влайков – един от първите членове на формированието и носител на титлата „Пожарникар на годината“ в графата за доброволци.

Макар и в началото да са минали само членовете на личния състав, идеята на ДЗЗД „Технологичен център за спешна медицина“ е всеки един член на Доброволно формирование „Пловдив 112“ да премине през него, за да се завърши цикъла от нови придобити умения.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.