Една от силите, които хората притежават, е свободната воля и изборите, които правят посредством нея. Волята може да те тласне към различни решения, но едно от тях задължително трябва да е желанието да помагаш на тези, които са по-слаби от теб или са изправени пред затруднения. Добрината върви ръка за ръка с доброволческите инициативи, каузи или дребни, незабележими постъпки, защото истинското добро не търси отплата.

Днес ще си поговорим за това какво е да си доброволец и в частност за пловдивското Доброволно формирование „Пловдив 112“, което е най-голямото такова в България с общо 76-те си членове. Формированието е създадено през 2013-та година, на 5-ти декември в Международния ден на доброволеца. Тогава кметът на града Иван Тотев, който е и ръководител на организацията, връчва картите на първите 46 члена, които сега наричат помежду си „Първата вълна“. През годините са се организирали още два приема, а следващият предстои през месец септември.

Plovdiv 112

Plovdiv 112

По директива, всяка община трябва да има доброволно формирование за овладяване и предотвратяване на бедствия и аварии с квота на базата на населението ѝ. Изискванията за прием на първо място са мотивация и желание да помагаш на нуждаещите се. Всеки доброволец подписва Граждански договор с кмета, минава първоначален курс на обучение и се разпределя в групата, в която ще бъде най-полезен. В Пловдив има група за аварийно спасителна дейност, която се занимава с отводняване, премахване на паднали дървета и прочее; комуникационна група, която отговаря за координирането; група за водолазна дейност; група за първа лекарска помощ; група за пожарникари и пожарогасене и други. Доброволците се обучават в Академията на МВР, в Учебния център в Монтана, Центъра за професионално обучение на доброволци към Националната асоциация на доброволните формирования в България, но също така и от тясно свързаните специалисти от собствените им редици. В тях има професионалисти в областта на медицината, височинни спасители, скални катерачи, гмуркачи и много други. За обучението и екипировката на всеки от тях има държавно делегирани средства, които възлизат първоначално на 1000 лв. на човек. Тези пари са крайно недостатъчни, защото професионалното оборудване е изключително скъпо, затова и всяка община е окуражавана да отделя част от общинския бюджет, в рамките на възможностите си, за дооборудване. От създаването на нашето формирование до сега, Община Пловдив го е финансирала с близо 100 000 лв. Само за 2018 година бюджетът, отделен за екипировка, разходи за помещение и други видове консумативи, възлиза на 11 000 лв.

Друг начин на подпомагане формированието е външно, или частно, финансиране, но това също се оказва сложно, защото то е към Община Пловдив и всяко дарение трябва да бъде вкарано в нея. Не веднъж, обаче, се е случвало заради такива дарения да се получават спекулации и обвинения в задкулисни отношения, което пречи на бъдещите дарения. Затова Доброволно формирование „Пловдив 112“ само се регистрира като НПО и така може да участва в европроекти.

Plovdiv 112

Plovdiv 112

Това, от което доброволците страдат най-много, е липсата на превозни средства, нужни за изпълнението на задачите им. При авария, кметът може да ги мобилизира по всяко едно време и да ги изпрати на територията на цялата държава. За съжаление, тези пътувания се извършват с лични автомобили, които не са подходящи за пренасяне на специфичното оборудване, нито за off road пътища. За целта са им нужни поне един бус и един-два автомобила с висока проходимост.

Другият основен проблем са прекъснатите дежурства в пловдивска Пожарна. Миналата година доброволците са дали около 500 дежурства, като са трупали опит и знания, а на свой ред са подпомагали професионалните си колеги. Заради промяна в наредбата този метод е прекъснат, а с него се губи и мотивацията им, защото най-важното за всяка дейност е възможността да я практикуваш.

В цяла Европа скъпо платените специалисти и доброволците се обучават и екипират при равни условия. При авария или природно бедствие първо се праща формированието, защото поддръжката на професионалните институции излиза много по-скъпо, отколкото обучението на доброволци, които работят на същия принцип. Чак когато се изправят срещу непреодолима трудност и тежка ситуация, се намесват специалистите. Така ту бюджетът се разпределя равномерно, ту има полза от всички. И въпреки че дежурствата в Пожарната на нашите доброволци са прекъснати, те водят преговори с Бърза помощ, както и са в контакт с Пловдивска спасителна служба.

Plovdiv 112

Plovdiv 112

Едни от големите акции, в които са взимали участие, са наводнението в Аспарухово, Мизия и Димитровград; големият горски пожар над Рилския манастир, както и при кризи в други, по-локални дестинации. През 2015 година Георги Влайков печели първо място в Национален конкурс „Пожарникар на годината“ в графата за доброволци. През следващата година пак пловдивчанин грабва първото място. Това е Росен Спасов, а през 2017-та Иван Христев от Доброволно формирование „Пловдив 112“ става втори. Тези титли доказват, че нашите момчета и момичета (да, има и жени) имат желание да развиват потенциала си, правят го и при всеки нужен момент ще се притекат на помощ. И това, че го правят на доброволни начала по никакъв начин не трябва да намаля статуса им, даже напротив, предизвиква уважение и респект. Защото както казах и в началото – доброто не търси отплата…

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.