Доброто в планината. За безкористната грижа за човешкия живот

0
95
Туристическо дружество “Старопланински турист”

Както екипът на Plovdiv Town ви съобщи миналия месец, започваме инициатива, чиято цел е да съберем истории за обикновеното човешко добро. Анонимното добро, което често подминаваме замислени в себе си и собствените си житейски проблеми. Тези жестове на добрина, които идват от сърцето и нямат за цел показност и помпозност, са жестовете, които заслужават внимание и отношение.

Днес ще ви разкажем история за Цанко Нинов – председател на Туристическо дружество  “Старопланински турист” – град Етрополе. За да сподели тази история, с редакцията на Plovdiv town се свърза Стефан Кършев.

В края на август 2016 година Стефан и трима негови приятели решават да направят авантюристичен преход по гръбнака на България. Тръгват от връх Ком с цел да стигнат хижа Партизанска песен над град Габрово. Приключението започва обещаващо, но скоро амбицията тръгва към провал. Преходът се оказва по-труден, а неудачи и грешки ги следват навсякъде.

През цялото това време, обаче, те са подкрепяни от Цанко. Информацията от сайтове и карти се оказва недостатъчна, за да се ориентират и Цанко е този, който в движение им помага в пътя.

“Цанко е човек, с който бяхме говорили веднъж по телефона, а ни подкрепяше постоянно. Звънеше ни да пита, къде сме, как сме. Даваше ни безценни съвети и съвършено точна информация колко ни остава, къде има вода в района.’’ – споделя Стефан.

На 4-тия ден, е най-тежкият преход от приблизително 40 километра. Авантюристите се оказват без вода на половината от тежкия преход. Навигацията на групата се разваля окончателно и те остават абсолютно в неведение къде са или как трябва да продължават. Помощта на Цанко в този момент се оказва жизненоважна.

“Времето беше напреднало, ние продължавахме да вървим. Отново звънна телефонът и  бодър глас ни окуражи: “Момчета, до къде я докарахте ?..Ооо, че вие в 20:10 часа сте при мен! Айде не остана, чакам ви!” Точно в 20.10 излязохме на прохода. А там до чешмата, с усмивка и високо вдигнати ръце ни чакаше същия този Цанко, който толкова време ни помагаше. Беше наредил всичко като за най-свидни гости.“ – продължи своя разказ Стефан.

Групата решава да приключи своя преход на Витиня. Цанко отново им помага. Звънни и успява да им уреди транспорт от магистралата въпреки, че не е длъжен по никакъв начин. Цялата група е изключително благодарна за неговата безкористна помощ и всеотдайна грижа.

Витиня

За жалост преди малко повече от две седмици пламва пожар, който взема 1 жертва и нанася огромни щети на хижа Кашана, която се стопанисва от Туристическо дружество  “Старопланински турист” – град Етрополе.  Състоянието ѝ в момента е само четири стени, пепел и мъка.

Нужни са доста средства за възстановяване и ремонт. Най-важен в момента е покривът. До момента е събрана сума от 495 лв. Въпреки неблагоприятното време, строителният инженер Петър К. отдели почивния си ден, за да огледа хижата след почистването и да изготви количествена сметка. Поради настъпващата зима истинските възстановителни работи ще започнат чак на пролет.

“Ние вече помогнахме с каквото можем и ще продължим да помагаме, за да се опитаме да се отблагодарим за голямата добрина на Цанко. Нека всеки, който почувства историята и иска да помогне – да го направи. Малко е нужно за голямо добро!„ – призовава Стефан.

Ние също се трогнахме от добротата на Цанко – планински човек, който без желание за отплата води пътниците по сигурни и безопасни посоки. Затова също ще споделим сметката за средствата, защото вярваме, че не само трябва да получаваме добрина, но и да ѝ се отблагодаряваме.

Официална сметка за събиране на средства:

Сдружение “Турист. дружество старопланински турист”- гр. Етрополе, BG25CECB97901021614500, CECBBGSF.

Предварително благодарим!

Автор: Блага Запрянова

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.