Доброто в планината. За безкористната грижа за човешкия живот

0
Туристическо дружество “Старопланински турист”

Както екипът на Plovdiv Town ви съобщи миналия месец, започваме инициатива, чиято цел е да съберем истории за обикновеното човешко добро. Анонимното добро, което често подминаваме замислени в себе си и собствените си житейски проблеми. Тези жестове на добрина, които идват от сърцето и нямат за цел показност и помпозност, са жестовете, които заслужават внимание и отношение.

Днес ще ви разкажем история за Цанко Нинов – председател на Туристическо дружество “Старопланински турист” – град Етрополе. За да сподели тази история, с редакцията на Plovdiv town се свърза Стефан Кършев.

В края на август 2016 година Стефан и трима негови приятели решават да направят авантюристичен преход по гръбнака на България. Тръгват от връх Ком с цел да стигнат хижа Партизанска песен над град Габрово. Приключението започва обещаващо, но скоро амбицията тръгва към провал. Преходът се оказва по-труден, а неудачи и грешки ги следват навсякъде.

През цялото това време, обаче, те са подкрепяни от Цанко. Информацията от сайтове и карти се оказва недостатъчна, за да се ориентират и Цанко е този, който в движение им помага в пътя.

“Цанко е човек, с който бяхме говорили веднъж по телефона, а ни подкрепяше постоянно. Звънеше ни да пита, къде сме, как сме. Даваше ни безценни съвети и съвършено точна информация колко ни остава, къде има вода в района.’’ – споделя Стефан.

На 4-тия ден, е най-тежкият преход от приблизително 40 километра. Авантюристите се оказват без вода на половината от тежкия преход. Навигацията на групата се разваля окончателно и те остават абсолютно в неведение къде са или как трябва да продължават. Помощта на Цанко в този момент се оказва жизненоважна.

“Времето беше напреднало, ние продължавахме да вървим. Отново звънна телефонът и бодър глас ни окуражи: “Момчета, до къде я докарахте ?..Ооо, че вие в 20:10 часа сте при мен! Айде не остана, чакам ви!” Точно в 20.10 излязохме на прохода. А там до чешмата, с усмивка и високо вдигнати ръце ни чакаше същия този Цанко, който толкова време ни помагаше. Беше наредил всичко като за най-свидни гости.“ – продължи своя разказ Стефан.

Групата решава да приключи своя преход на Витиня. Цанко отново им помага. Звънни и успява да им уреди транспорт от магистралата въпреки, че не е длъжен по никакъв начин. Цялата група е изключително благодарна за неговата безкористна помощ и всеотдайна грижа.

Витиня

За жалост преди малко повече от две седмици пламва пожар, който взема 1 жертва и нанася огромни щети на хижа Кашана, която се стопанисва от Туристическо дружество “Старопланински турист” – град Етрополе. Състоянието ѝ в момента е само четири стени, пепел и мъка.

Нужни са доста средства за възстановяване и ремонт. Най-важен в момента е покривът. До момента е събрана сума от 495 лв. Въпреки неблагоприятното време, строителният инженер Петър К. отдели почивния си ден, за да огледа хижата след почистването и да изготви количествена сметка. Поради настъпващата зима истинските възстановителни работи ще започнат чак на пролет.

“Ние вече помогнахме с каквото можем и ще продължим да помагаме, за да се опитаме да се отблагодарим за голямата добрина на Цанко. Нека всеки, който почувства историята и иска да помогне – да го направи. Малко е нужно за голямо добро!„ – призовава Стефан.

Ние също се трогнахме от добротата на Цанко – планински човек, който без желание за отплата води пътниците по сигурни и безопасни посоки. Затова също ще споделим сметката за средствата, защото вярваме, че не само трябва да получаваме добрина, но и да ѝ се отблагодаряваме.

Официална сметка за събиране на средства:

Сдружение “Турист. дружество старопланински турист”- гр. Етрополе, BG25CECB97901021614500, CECBBGSF.

Предварително благодарим!

Автор: Блага Запрянова

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.