Фотографии: Александър Карамфилов

„Елате на театър! Хубаво е.“ е посланието на Драматичен театър „Николай Масалитинов“ в съвремието, а това, което определя статута му на първия професионален театър в България когато на 10 декември 1881 година 13-то заседание на Областното събрание гласува 75 000 гроша “за съставлението на движима театрална трупа”.

На следващия ден патриархът на родната литература Иван Вазов публикува във вестник „Народний глас“ словата: „ Значи положи се вече здрава основа на българский народен театър“. Кръстен е на основоположника на съвременната театрална школа в България – Николай Масалитинов.

dramati4en teatur

dramati4en teatur

Николай Осипович Масалитинов е велик руски деец, режисьор и артист. Създател на театрална школа „Школата на тримата Николаевци“ заедно с Николай Александров и Николай Подгорни. Създател и на частна трупа в Берлин, той обикаля с артистите си много европейски градове, а София се оказва един от тях. В края на 1924 година приема предложение за работа в Народния театър и още през следващата година става главен режисьор. Открива драматична школа към театъра, която по-късно се преобразува във ВИТИЗ, сегашен НАТФИЗ. От 1949 година е избран за професор по актьорско майсторство, а под опеката и професионалния му поглед са преминавали мнозина велики български артисти, сред които Славка Славова, дъщеря му Таня Масалитинова, Петър Стойчев, Маргарита Дупаринова и много, много други.

Именно заради огромния му опит, нюх към театъра и талант той бива избран за „патрон“ на първия професионален български театър със собствена сграда. Преди да бъде кръстен на негово име през социализма по предложение на САБ, театърът е носил наименованието Народен театър Пловдив. Той е разположен на Главната улица на Пловдив като част от архитектурен ансамбъл с обществено-обслужващ характер. Разполага с две основни зали за постановки – Голяма и Камерна, както и с външна сцена и новоизградената Зуум зона.

dramati4en teatur

dramati4en teatur

Пред централния вход на сградата е поставена статуя на Театрон на скулптура Веселин Ламбрев, който представлява помещението, в което са играели актьорите в старогръцкия театър.

През трупата на Драматичен театър Пловдив са минали десетки родни артисти, режисьори и музиканти, открояващи се с доказан талант и просперитет като Любен Гройс, Иван Добчев, Крикор Азарян, Юлия Огнянова, Николай Ламбрев, Цветана Манева, Стефан Данаилов, Тодор Колев, Камен Донев, Мариус Куркински, Христо Мутафчиев, Невена Калудова, Стефан Вълдобрев и още много други. Толкова, че е трудно да изброим всички. От друга страна, част от пловдивската трупа през годините е отишла в столицата и е основала нови. В наши дни директор и художествен ръководител на театъра е Кръстю Кръстев, щатен режисьор – Стайко Мурджев, а щатен драматург – Александър Секулов.

dramati4en teatur

dramati4en teatur

От над двадесет години храмът на Мелпомена е и домакин на основания от Стефан Данаилов театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, който събира постановки и сценични изяви от цялата държава и чужбина.

През 2013-та година в сградата избухна пожар, който посече живота му, и в рамките на три години пиесите се помещаваха в чужди зали. През 2016-та обаче театърът се въздигна като феникс от пепелта и засия с нова сила, напълно обновен и ремонтиран с най-модерна техника, което го превърна в технически най-квалифицирания театър в цяла България.

dramati4en teatur

Историята на първия български професионален театър не приключва тук. Бъдещето му е светло и сигурно, а какво ще предстои занапред… ще видим заедно. Ще се наслаждаваме на поклоните на актьорите, ще вдишваме аромата на декорите, ще надникваме зад кулисите и ще се потапяме в тази нестихваща магия на театъра, която те прехвърля в едни измислени светове. Някои от тях отричаме, други искаме да превърнем в свои…

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.