Фотографии: Александър Карамфилов

„Елате на театър! Хубаво е.“ е посланието на Драматичен театър „Николай Масалитинов“ в съвремието, а това, което определя статута му на първия професионален театър в България когато на 10 декември 1881 година 13-то заседание на Областното събрание гласува 75 000 гроша “за съставлението на движима театрална трупа”.

На следващия ден патриархът на родната литература Иван Вазов публикува във вестник „Народний глас“ словата: „ Значи положи се вече здрава основа на българский народен театър“. Кръстен е на основоположника на съвременната театрална школа в България – Николай Масалитинов.

dramati4en teatur

dramati4en teatur

Николай Осипович Масалитинов е велик руски деец, режисьор и артист. Създател на театрална школа „Школата на тримата Николаевци“ заедно с Николай Александров и Николай Подгорни. Създател и на частна трупа в Берлин, той обикаля с артистите си много европейски градове, а София се оказва един от тях. В края на 1924 година приема предложение за работа в Народния театър и още през следващата година става главен режисьор. Открива драматична школа към театъра, която по-късно се преобразува във ВИТИЗ, сегашен НАТФИЗ. От 1949 година е избран за професор по актьорско майсторство, а под опеката и професионалния му поглед са преминавали мнозина велики български артисти, сред които Славка Славова, дъщеря му Таня Масалитинова, Петър Стойчев, Маргарита Дупаринова и много, много други.

Именно заради огромния му опит, нюх към театъра и талант той бива избран за „патрон“ на първия професионален български театър със собствена сграда. Преди да бъде кръстен на негово име през социализма по предложение на САБ, театърът е носил наименованието Народен театър Пловдив. Той е разположен на Главната улица на Пловдив като част от архитектурен ансамбъл с обществено-обслужващ характер. Разполага с две основни зали за постановки – Голяма и Камерна, както и с външна сцена и новоизградената Зуум зона.

dramati4en teatur

dramati4en teatur

Пред централния вход на сградата е поставена статуя на Театрон на скулптура Веселин Ламбрев, който представлява помещението, в което са играели актьорите в старогръцкия театър.

През трупата на Драматичен театър Пловдив са минали десетки родни артисти, режисьори и музиканти, открояващи се с доказан талант и просперитет като Любен Гройс, Иван Добчев, Крикор Азарян, Юлия Огнянова, Николай Ламбрев, Цветана Манева, Стефан Данаилов, Тодор Колев, Камен Донев, Мариус Куркински, Христо Мутафчиев, Невена Калудова, Стефан Вълдобрев и още много други. Толкова, че е трудно да изброим всички. От друга страна, част от пловдивската трупа през годините е отишла в столицата и е основала нови. В наши дни директор и художествен ръководител на театъра е Кръстю Кръстев, щатен режисьор – Стайко Мурджев, а щатен драматург – Александър Секулов.

dramati4en teatur

dramati4en teatur

От над двадесет години храмът на Мелпомена е и домакин на основания от Стефан Данаилов театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, който събира постановки и сценични изяви от цялата държава и чужбина.

През 2013-та година в сградата избухна пожар, който посече живота му, и в рамките на три години пиесите се помещаваха в чужди зали. През 2016-та обаче театърът се въздигна като феникс от пепелта и засия с нова сила, напълно обновен и ремонтиран с най-модерна техника, което го превърна в технически най-квалифицирания театър в цяла България.

dramati4en teatur

Историята на първия български професионален театър не приключва тук. Бъдещето му е светло и сигурно, а какво ще предстои занапред… ще видим заедно. Ще се наслаждаваме на поклоните на актьорите, ще вдишваме аромата на декорите, ще надникваме зад кулисите и ще се потапяме в тази нестихваща магия на театъра, която те прехвърля в едни измислени светове. Някои от тях отричаме, други искаме да превърнем в свои…

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.