elvis-presley

Безспорно Елвис Пресли е краля на рокендрола. Постигнал световна известност, той е символ на една епоха от нашата история, а славата му достига дори България, която в този период се намира под информационната завеса на комунистическата власт.

Елвис Пресли оставя зад гърба си огромна библиография от музика и филми, които интригуват публиката и до днес. В кариерата си записва повече от 600 песни, но нито една не е написана от него. Елвис Пресли има продадени над  1 300 000 000 албума по целия свят, повече от всеки друг изпълнител или група, включително Beatles.

На 10 години е, когато прави първата си публична изява. Явява се на конкурс за певци по време на панаира „Мисисипи-Алабама”. Изпълнява песента „Old Shep” на Ред Фоли, която му носи второ място в състезанието. На дванадесет години, за рождения си ден, получава за подарък китара, която струва 13 долара. Учи се от радиото без да познава нотите.

За голямата сцена го открива продуцента Сам Филипс, притежаващ малка независима звукозаписна компания. Той е от продуцентите, които откриват талантите и ги препродават на големите компании. Първата песен, която Елвис записва за „Сън Рекърдс” е „That’s All Right Mama” на Артър Крадъп. Два дни по-късно песента зазвучава по радиото и се превръща в хит.

През ноември 1955 година Сам Филипс продава издателските и звукозаписните права на Елвис на голямата фирма RCA-Victor за колосалната сума от 40 000 долара. Макар и твърде закостеняла, RCA успява да оцени потенциала на Елвис благодарение на Стив Шоулс, който оттук нататък ще стане продуцент на повечето записи на Елвис.

В новата компания Елвис записва първоначално пет песни, сред които HeartBreak Hotel, която става тотален хит, останала за осем седмици в класациите на Билборд. С известността му не закъсняват и телевизионните изяви. Участието му в шоуто на Ед Съливан се наблюдава от 54 милиона души, рекорден брой. Започва снимките и за първия си филм- „Love me tander” за Парамаунт пикърс. Във филма му партнира Дебра Паджет. „Love me tender” излиза на екран на 16 ноември 1956 година, а комбинацията му с издаването на четворна плоча се оказва изключително печеливша.

Следват песните „Don’t Be Cruel” и „Hound Dog”, до края на 56-та излиза вторият му албум- „Elvis”, а през 1957 година още два-  „Loving You” и „Elvis Christmas Album”. На 26 май 1956 година Билборд обявява, че песните на Елвис са оглавили всичките ѝ шест класации. От девет малки плочи с нови песни през 1956 и 1957 година осем заемат първите места и остават там 52 седмици – точно половината от времето. Най-известните от тях са „Jailhouse Rock”, „All Shook Up”, „Too Much” и „Teddy Bear”

Влизането на Елвис в казармата през март 1958 година се превръща в медийно събитие, което изнервя както управниците на Мемфис, така и самия Елвис. В казармата той не получава никакво специално отношение Излива гнева си в три прекрасни рок парчета– „A Big Hunk O’Love”,” I Got Stung” и „I Need Your Love Tonight.”

Излизайки от казармата през 1960 година Елвис Пресли заварва светът на рока променен. Първото поколение рокаджии е на изчезване, а на мода е така нареченият Софт Рок.

В първите години след излизането му от казармата записва песните  „It’s Now or Never”, „Are You Lonesome Tonight?”, „Such a Night” и албумите „Elvis is back!”, “G. I. Blues”, “Blue Hawaii”. Този период се оказва изключително ползотворен за него. През 1967 година Елвис се жени за Присила и точно след девет месеца се ражда дъщеря им Лиса-Мари.

Провала на албума “Speedway” от 1968 година показва, че филмите и филмовата музика са изчерпали своя потенциал. Елвис Пресли се нуждае от промяна за да се върне на върха. Това се случва

по идея на Паркър Елвис решава да направи собствено телевизионно предаване за Коледа на 1968 година. Предаването не е тъпично, вместо коледни песни то изобилства от рок-енд-рол. Включва както старите хитове, така и нови. Шоуто прави огромно впечатление на американците. Елвис отново е на върха. Успехът го окуражава и той се впуска в многобройни записи. От този период са песните „Don’t Cry Daddy” и „Suspicious Minds”.

Друга съществена промяна, която го връща отново на върха и припомня, че той кралят на рокендрола, е излизането му отново на сцена. Започва концертна дейност и издава първият си концертен албум.

От 1973 година започва нов залез в кариерата на Елвис. Популярността му отново спада, а късните албуми отново не се продават така добре. Само концертите продължават да привличат много хора. Въпреки напълняването на Елвис и зачестилите моменти, когато губи гласа си, концертните зали са пълни с публика.. Все пак студийните албуми са най-печеливши, така че RCA неизменно преследва своя изпълнител за нови сеанси. Стига се дотам, че през 1976 години сеанси с цялата огромна техника се провеждат в дома на Елвис в Грейсланд, тъй като той отказва да излезе от него. Напрежението в работата му е толкова голямо, че той неизбежно се нуждае от стимуланти, успокоителни и приспивателни. Те стават част от живота му и постепенно го довеждат до разруха.

Елвис умира на 16 август 1977 година в дома си. Смъртта му разтърсва Америка и не оставя и следа от настъпилото безразличие към него. Той за винаги ще остане в историята като краля на рокендрола. Творчеството, което оставя след себе си, ще напомня още много дълго време на света за великата му личност. Благодарение на музиката си той ще остане безсмъртен.

Кралят е жив!

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.