Prima

 

Реалити програми като „Гласът на България”, „ X-фактор”,  „България търси талант” и други, потвърдиха традиционната максима, че България е пълна с таланти. Тези таланти не се появят просто така, те не се събуждат сутрин с магически възможности да пеят красиво. Всеки един от тях е учил дълго и репетирал упорито. Едно от местата в Пловдив, където младите надежди на града ни развиват своя талант и се превръщат в музикални професионалисти е естрадно студио „Прима” .

Студиото започва своя път през далечната 1993-та година, когато основателката му Теодора Чернева е в отпуск по майчинство. Един ден вършейки домакинските си задължения, чува прекрасно  изпълнение на детска група  по телевизия „ Rai Uno” и решава, че иска да създаде такава и у нас. Така се появява вокална група „Мики Маус” към Общински детски комплекс в Пловдив.

Няколко години вокалната група съществува с това име, когато един ден на Теодора Чернева ѝ се обаждат от „Disney”, търсейки авторски права върху името  „Мики Маус „.  Вокалната група е  основно с общинско финансиране, поради което  е невъзможно да платят за името и се налага да я преименуват. Избират името „Прима” от музикалния термин, използван  когато няма разлика в степените на един и същи тон.

За 25 години  в „Прима” са се обучавали повече от  хиляда и петстотин  ученици, над двеста от тях са завършили музикални училища, а над триста се занимават професионално с музика. Възпитаници на студиото са участвали в общо 64-ри конкурса от 34-ри държави, сред които Полша, Италия, Германия, САЩ и други. Сред възпитаниците на студиото са Весела Бонева, Рут Колева, Антония Маркова, Стефани Илиева, Ани Шаркова, Евелин Демирев и много други.

Сърцето на вокалното студио е Г-жа Чернева, носител на „ Почетна значка” на град Пловдив, национална награда „Анна Главчева”, Награда на Съюза на Музикалните и Танцови дейци за 2016-та, 2017-та и2018та.За себе си казава:                                       „ Винаги съм искала да стана учител! Това не е никак случайно, защото пъпът ми като бебе бил хвърлен именно в училище. Въпреки трудностите на учителската професия,дори за миг не съм се замисляла  да се откажа .Много обичам да съм учител”

А трудностите  през годините не са малко. Студиото започва работа в една стая, а децата репетират с дезодоранти, пари за микрофони и техника –няма. Положението сега не е по-розово. В момента 12 деца се обучават с един микрофон и няколко диска. Когато я попитат как нейните възпитаници успяват да печелят толкова награди без ресурси тя отговаря :           “Сиромах човек-жив дявол”.

И така без особени финансови възможности, но с много любов и отдаденотост Г-жа Чернева изгражда  не само поколения музикални творци, но и поколения човеци, предаващи дадената им любов напред.

 

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.