В сряда депутатите от ЕС гласуваха 571 срещу 53 гласа в полза на пълната забрана на 10 вида пластмасови изделия за еднократна употреба, включително сламки, прибори за хранене и бъркалки за кафе. Това решение прибавя ЕС към нарастващия списък на правителствата, поели ангажимент да помогнат на света да се справис проблема с пластмасовите отпадъци.

“Европа трябва да приеме факта, че това е проблем, който не можем просто да оставим на рамената на някой друг”, сподели пред „Ройтерс” първият Вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерман.  „Ако не се задвижим сега, ако не се движим бързо … в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба.”-допълва той.

Решението  не е последната спирка по пътя към забраната на пластмасови продукти в Европа. Държавите-членки на ЕС все още трябва да я одобрят. Според „Ройтерс” някои от тях вече са изразили опасения, че забраната на пластмасовите стоки за еднократна употреба ще бъде твърде трудна за изпълнение.

Трудно, може би. Но и невъзможно!

Забраната трябва да влезе в сила през 2021 година, така че страните- членки да имат достатъчно време, за да планират преход. Освен това, всеки един от елементите в предложения забранен списък има леснодостъпна алтернатива. ЕС не иска от хората да не използват тези елементи, а просто ги моли да направят преход към варианти, които не убиват дивата природа, не унищожават нашата околна среда и не замърсяват телата ни.

Източник: Futurism.com

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.