Technomagicland

Първият по рода си интерактивен технологичен цантър TechnoMagicLand отвори врати на 23 юни в София. На територията на иновативния център деца и младежи имат възможността да се запознаят със съвременните технологии и да опознаят науката по забавен и интересен начин. Благодарение на четиредесет познавателни експеримента, разположени на 1300 квадратни метра, посетителите могат да си отговорят на трудни въпроси от областта на природните науки, математика, информационните технологии и други.

Всички тези науки подготвят днешните деца за професиите на бъдещето и правилното им възприемане е от изключителна важност за по нататъшното развитие, както на самите деца, така и на науката. Именно това е движещата идея на създателите на центъра, които желаят да запалят искрата на интереса към технологиите и природните науки у малките любопитковци. Да им покажат магията на науката и креативното мислене.

Според създателите на TechnoMagicLand, образованието принадлежи на подхода „Учене чрез правене”, изхождащ от сентенция на Конфуций, която гласи: „Те ми разказаха, аз забравих. Те ми показаха, аз го разбрах. Аз го направих и го научих за цял живот“. В стремглаво развиващия се свят, в който живеем, образованието също изпитва нуждата да се развива и да удовлетворява нуждите и претенциите на все повече знаещите и можещи ученици и младежи. В последните години действителността показа, че неформалното обучение има сериозна изпреварваща роля пред традиционните методи на обучение. Самите деца получават знания в центъра под формата на игра или експеримент, от които си вадят поуки и асоциации.

Игрите насърчават състезателния дух у децата, креативно мислене и творчество. Придвижването между различните интерактивни игри става посредством специална гривна, в която децата трупат точки. Всеки посетител може да направи свой профил в сайта на TechnoMagicLand и при следващото си посещение да надгражда точките си. За всеки изминат експонат младите любопитковци получават точка, а при по-сложните те се дават спрямо резултата им. Децата стартират от ниво „Търсач”, чрез включването си в игрите и експериментите достигат до ниво „Откривател”, а най-високото отличие е „Магьосник”.

В пътя от „Търсач” до „Магьосник” те се запознават със сложни теореми, природни закони като сили на триене, магнетизъм, смесване на цветове, оптични илюзии, научават за програмирането на роботи и изкуствения интелект, дигитализиране на звук и сглобяване на компютър.

Всяка година 30% от печалбата на центъра ще бъде използвана за подмяна на част от експонатите. Подменените ще бъдат представяни в други градове в Страната. Целевата възрастова група на центъра е между 7 и 14 години, но експериментите могат да бъдат интересни и забавни и за по-големите „деца”. TechnoMagicLand работи всеки ден от 10:00 до 19:00 часа, без понеделник.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.