Голяма част от живеещите и работещите в квартал Капана се оплакват от шума, който създават, събиращите се младежи вечер. Сред изтъкваните проблеми е факта, че те се събират на групи, консумират голямо количество алкохол, вдигат силен шум и оставят боклуци след себе си. Едно от типичните места за бичене на айляк с бира “Ядрото” се превърна в сериозен проблем за живеещите в квартала. В резултат Община Пловдив въведе забрана за консумация на бира на открито в квартал Капана след  22:00 часа.

За да бъде въведена забраната официално в сила, ще бъдет поставени уведомителни табели на възлови места в Капана. За реда и спазването на правила ще следят от “Общинска охрана”. Глобите предвидени за нарушителите ще бъдат в размер между 100 и 500 лева.

“Забраната за консумация на алкохол в публичните пространства, извън определените за това места, съществува от доста години и е част от Наредбата на Община Пловдив за опазване на обществения ред. Въведените от Общината мерки са във връзка с подадени жалби от жителите на квартал Капана. Оплакванията им са от системно смущаване на спокойствието на живущите в квартала от лица, които консумират алкохол и вдигат силен шум. Проведохме работна среща заедно със заместник-кмета Златин Велев и директорът на ОП „Общинска охрана” Александър Стайков относно мерките за сигурност в квартал Капана и подадените жалби. В следствие на която взехме решение да се увеличи полицейско присъствие, в опоменатите часове, което да следи за спазването на наредбата за обществен ред. Целта е да се вземат превантивни мерки и да не допускаме през 2019-та, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата, непристойно поведение, което би накърнило имиджа на града ни.”- сподели кметът на район „Централен” Георги Стаменов.

Оказва се, че консумацията на алкохол нощем оказва лошо влияние и върху заведенията в Капана. Собственици на хотели споделят, че се е случвало клиенти да напуснат по рано, заради шума и невъзможността да спят. Собстввеници на заведения пък се оплакват, че част от консумиращите алкохол на открито тормозят клиентите им.

Въпреки това много от гражданите са против забраната. Част от тях извеждат като извод факта, че квартал Капана е известен като притегателен център на всякаква стрийт култура, а забраната ще отклони почитателите ѝ. Други смятат, че забраната ще бъде неефективна и няма да доведе до съществена промяна. За мнозина е интересен въпроса защо тя важи само за консумацията на бира. Ако хората консумират спиртни напитки, ще бъдат ли по-тихи?

Предстои да видим дали и как промени ежедневието в Капана след въвеждането на забраната. Дали тя ще повлияе на туристическия поток, дали въобще ще бъде спазвана и дали живеещите в квартала ще спят по-спокойно.

Очаквайте още по темата съвсем скоро!

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.