На територията на Хелзинки ще бъдат разположени около 50 станции за скутери, които ще са на разположение за краткосрочно отдаване под наем. Регионът на столицата на Финландия ще започне да използва градските електронни скутери от следващото лято. Регионалният транспортен орган на Хелзинки HSL съобщава, че ще създаде 50 станции за системата, които ще бъде разположени около центъра на града.

Проектът се осъществивя благодарение на конкурса IdeaLab, спечелен от руска фирма, която предложила скутерите. Услугата на Samocat Sharing изисква инсталиране на приложение, поне в пилотната си фаза. Тя ще включва както традиционни, така и електрически скутери. HSL потърси нови идеи за бъдещето на мобилността чрез конкурса IdeaLab и предлага около 1 милион Евро награден фонд за победителите.

“Услугата е чудесен пример за предлаганите в бъдеще услуги”, каза Тийна Кахо от фондацията Smart and Clean, която участваше в оценявате на конкуренцията. “Скутерите са ефективен начин на транспортиране от първия до последния километър на пътуването.”

На второ място бе компанията ViaVan Technologies, която има за цел да предложи услуга за доставяне на стоки по поръчка на жителите на Еспоо (Вторият по големина град във Финландия). В пилотния етап компанията ще управлява осем превозни средства и според нея клиентите ще плащат около пет евро за доставката си.

Конкурсът IdeaLab привлече 26 участника, като около една трета от тях идват извън Финландия.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.