Спасиха дърветата на ул. Варшава от заповед на кмета

0
5740
Спасиха дърветата на ул. Вършава от заповед на кмета
Снимка: Атанас Бояджиев

Адвокат Атанас Бояджиев спаси дърветата на ул. „Варшава“, след като оспори заповед за премахването им, издадена от кмета на район „Източен“.

Кметът на район „Източен“ изпраща за изпълнение негова заповед в ОП „Градини и паркове“, с която нарежда премахването на 20 дървета на ул. „Варшава“, зад стадион „Христо Ботев“. До премахването на дърветата се стига по желание на изпълнителя на проекта за реконструкция и модернизация на стадиона. Според служители в администрацията, дървета се намират на границата на имота със стадиона и са пречка за строителството на новата ограда.

Оспорената от адвокат Бояджиев заповед е съгласувана и отдел „Екология“ на Община Пловдив. От там са дали съгласие за премахването на дърветата и по спешност от ОП „Градини и паркове“ са изпратили няколко екипа. До края на работния ден, никой от живущите не знаел, че по цялата ул. „Варшава“ дърветата ще бъдат премахнати. На другия ден, при старта на премахването, живущите на улицата сигнализират адвокат Атанас Бояджиев.

Той се усъмнява в законността на действията на ОП „Градини и паркове“ и оспорва така издадената заповед на кмета на „Източен“ в съда. Веднага след внасянето на жалбата, от негова страна, премахването на дърветата е спряно. Но поради липсата на комуникация между района и общинското предприятие, вече 4 дървета биват премахнати, а няколко остават само „оформени“.

На следващия ден, група граждани, очакваха да видят, дали премахването на дърветата ще продължи. Тяхното притеснение се основаваше на оставените табели по дърветата. Но до унищожаване на дърветата не се стигна, заради подадената от адвокат Бояджиев жалба в съда.

Спасиха дърветата на ул. Вършава от заповед на кмета
Снимка: Община Пловдив

Законна ли е издадената заповед на кмета?

Спорни остава момента до колко е законна издадената от кмета на „Източен“ заповед. От друга страна, остава нелепото твърдение на администрацията, че дърветата са на границата между стадиона и тротоара. Това може да бъде забелязано и с просто око, но явно идеята е била друга. Продължаваме да не разбираме, защо е необходимо премахването на всички дървета по ул. „Варшава“. Как и защо Община Пловдив и районната администрация е позволила да бъдат премахнати здрави дървета, под термина санитарна сеч.

Отговорите на тези и много други въпроси ще получим от администрацията на район „Източен“, Община Пловдив и ОП „Градини и паркове“ в предстоящото съдебно заседание.

Благодарение на сигнала на живущите и жалбата на адвокат Бояджиев, в квартала ще се радват на своите дървета, докато кметът на район „Източен“ не реши да ги премахне отново.

Спасиха дърветата на ул. Вършава от заповед на кмета
Снимка: PlovdivTown

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 41

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.