„Бъди мистериозен, а не сериозен – участвай в Мистериите на Хухла!” – под този девиз са тръгнали, тайно засега, културните празници на връх Свети Илия над ивайловградското село Хухла.

Хухленци са неуморни – може и малко да са останали под върха, но не се дават. Свои хора си имат по света и с невидими нишки си ги теглят към Хухла. И те помагат. Връщат се  в отпуски в родното село, ремонтират къщите, църквата, параклиса. Есента ще модернизират и читалището. Сега продълбочиха до 100 метра сондата на върха, откъдето бликна нова силна и по- „различна вода”, близо до някогашния пресъхнал вековен кладенец, където древните са оставяли даровете към почитаните тук богове.

huhla

Подготовката за празника тече трескаво. Жителите на селото ремонтираха пейките, боядисаха седалките, понаместиха  камъните на амфитеатъра. Сложиха и нови люлки, за да има на какво да се радват децата, не само по време на културните празници.

huhla

Кулминацията на празниците ще бъде на 20 юли вечерта и на 21 юли на върха Свети Илия. След проявите подготвени повреме на събитието са : курбан за здраве, надпяване, надсвирване и надиграване по време на гала концерт с участието на фамозната гъдуларка Христина Белева и китаристът Петър Миланов, голямо литературно четене, водено от поета Бойко Ламбовски. Ще бъде връчен приза “Почетен Селянин на Мистериите на Хухла”, т. е. „Цървула” – за заслуги към селото и към целия свят.

Това е малка бронзова пластика на Емил Пенчев –  цървул, обиколил целия свят, пробит от ходене на петата, качен на  пиедестал. В цървула – земното кълбо. Мистериозните „цървули”  са връчвани на поетите Ивайло Балабанов и Петър Василев, оперният певец Калуди Калудов,  турският цигулар Недим Налбантоглу, акордеонистът Нешко Нешев  и много, много творци, учени, изследователи, сторили нещо за родния край, за България, че и за целия свят.

huhla

Кой ще грабне тазгодишния почетен „Цървул” ще стане ясно едва вечертта на награждаването. В официалната програма на празниците влизат доста мероприятия – откриване на две-три изложби в бившия хоремаг на селото, курбан за здраве на връх Свети Илия, изпълнения на вокално-инструментални състави на различни места – в зависимост от сянката. Гала концертът сигурно ще бъде на каменния амфитеатър, след  20 часа на 21 юли, събота. Не толкова официалната програма също не е за пренебрегване – литературни четения, дискусии, разговори на висок тон, надпяване, надлъгване, надиграване, може и надпиване – тя се изпълнява и сега – къде пътьом, къде не, но най-много нощем по дворовете на Хухла. Неофициалната програма ще тече с пълна пара и по време и на официалната.

huhlaВсеки дошъл в Хухла, без да знае, ще посети Центъра на Света! И ще получи надлежно Свидетелство за това, защото това, че Хухла е Центърът на света, не подлежи вече на съмнение – доказа го Мистериозната хухленска академия на науките,доказателствата й – на място!

huhla

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.