Туризъм

Започна 10-тото юбилейно издание на Международната среща по туризъм. Събитието се провежда в Парк & СПА хотел Марково, под надслов „Пловдив – пътуването до Европейска столица на културата 2019”. За поредна година целта на срещата е да привлече международни и български експерти от туристическия сектор, които да споделят идеи, успешни проекти и иновативни тенденции в туризма.

В Европейската година на културното наследство, акцент в програмата е „Римското мозаечно наследство на Филипопол“, подчертавайки неговия принос за разцвета на многообразието на културно-историческото наследство на града. Общият брой на участниците в срещата през 2018 г. е 110, като регистрираните фирми и медии са 71, в т.ч. туроператори, медии, хотели и музеи. Участниците са от 15 държави- България, Германия, Англия, Словакия, Румъния, Белгия, Турция, Хърватия, Гърция, Швеция, Македония, Холандия, Мароко, Сърбия и Франция. Гости на форума са и две общини – Серес и Хасково.

Официално Международната среща по туризъм бе открита от Министъра на туризма Николина Ангелкова и заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков. Гост на откриването бе и Председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова.

„Културно-исторически туризъм е възможност да се увеличи интересът към Пловдив целогодишно, дори през месеците, които не са активни. Резервациите, които имаме при нас, показват ръст на туристите точно в този сегмент“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. По данни на Министерството на туризма само за първите девет месец на 2018 година реализираните нощувки в Община Пловдив са над 850 000, което е ръст от 4%. По-добри резултати се отчитат и при приходите, които за деветмесечието са в размер на 39 милиона лева – или ръст от 10,6%. Това показва, че гостите на града избират по-висококатегорийни хотели. Очакваме този ръст през следващата година за Пловдив да бъде почти двоен, коментира министър Ангелкова.

Туризъм

Според нея, Пловдив съвсем заслужено ще бъде Европейска столица на културата през следващата година, а програмата, която общината е подготвила за 2019 г. ще засили интереса към града. „Имаме подписан меморандум за сътрудничество и Министерство на туризма още от тази година започна една по-фокусирана кампания на Пловдив”, посочи тя. И даде пример с два репортажа на BBC, както и инициативи с National Geographic.

Заместник-кметът Александър Държиков приветства с добре дошли участниците и гостите в срещата от името на кмета на град Пловдив инж. Иван Тотев и от свое име и отбеляза, че Международната среща по туризъм се е превърнала в традиционно и очаквано събитие за града, радващо се на все по- широка популярност и успех. Тази година се отчита 50% ръст на броя участници. В годината на Културното наследство, акцентът на срещата е свързан и с факта, че туристическият обект с национално значение – Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол бяха вписани в индикативния списък на ЮНЕСКО за обекти със световно значение, подчерта още заместник-кметът. Международната среща се провежда в навечерие на едно много важно събитие за града. Остават по-малко от 2 месеца до грандиозното откриване на 12-ти януари, когато Пловдив става Европейска столица на културата 2019 и ще бъде лицето на България пред Европа и света. Специални благодарности заместник -кметът отправи към екипа на ОИ „Старинен Пловдив“ за усилията и професионализма в подготовката на богатата, интересна и полезна програма на срещата. Благодари също на ОФ „Пловдив 2019“ , на Областния информационен център, както и на всички партньори, които помогнаха в организацията и за провеждането на необходимото ниво.

„Културата и туризмът са важен инструмент за подобряване на международните отношения и една обединена Европа“, каза още Александър Държиков, като пожелава успех на 10-та Международна среща по туризъм.

В програмата в четирите дни са включени: презентация на Фондация „Пловдив 2019“ на тема „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, презентация на ОИЦ на тема: “Европейските фондове за културно наследство. ОИЦ – Пловдив надежден източник на информационни услуги“, работни срещи между участниците (b2b), тур с разглеждане на забележителности по маршрут „Антични мозайки“, посещение на Фондация „Пловдив 2019“, шоколадов тур в „Гайо шоколади“, участие в официалното откриване на фестивала „Дефиле на младото вино“, посещение на забележителности в Стария град на Пловдив и винен тур.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.