Suedinenie

Измина и празникът на Пловдив – Съединението на Източна Румелия с Княжество България, състояло се на 6-ти септември 1885 година. На тази дата Източна Румелия се отцепва от Османската империя, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес. До Съединението се стига след тежки бунтове в Пазарджик, Панагюрище, Голямо Конаре и още много градове, всички те координирани от Тайния централен революционен комитет. След военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I. Следствие на този дързък ход, се провокира и Сръбско-българската война.

Много са дейците и революционерите, които заслужават почит за своята благородна кауза, без която днес нямаше да сме това, което сме и снощи пловдивчани единодушно, без колебание паднаха на колена на улицата пред площад „Съединение“, за да я отдадат.

А след словото на президента Румен Радев, кмета на града Иван Тотев и народните представители, дойде и най-празничният момент – Зарята на Съединението. Фойерверките ни оставиха без дъх, подплатени от стрелбата на полицаите зад гърба ни. Светлините от зарята и светлините от картечната установка ни прехвърлиха в смесеното усещане, че сме между празника и миналото военно положение. Беше зашеметяващо, а ето и нашите снимки, специален подарък за вас.

Suedinenie

SuedinenieSuedinenieSuedinenieSuedinenieSuedinenieSuedinenie

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.