Suedinenie

Измина и празникът на Пловдив – Съединението на Източна Румелия с Княжество България, състояло се на 6-ти септември 1885 година. На тази дата Източна Румелия се отцепва от Османската империя, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес. До Съединението се стига след тежки бунтове в Пазарджик, Панагюрище, Голямо Конаре и още много градове, всички те координирани от Тайния централен революционен комитет. След  военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I. Следствие на този дързък ход, се провокира и Сръбско-българската война.

Много са дейците и революционерите, които заслужават почит за своята благородна кауза, без която днес нямаше да сме това, което сме и снощи пловдивчани единодушно, без колебание паднаха на колена на улицата пред площад „Съединение“, за да я отдадат.

А след словото на президента Румен Радев, кмета на града Иван Тотев и народните представители, дойде и най-празничният момент – Зарята на Съединението. Фойерверките ни оставиха без дъх, подплатени от стрелбата на полицаите зад гърба ни. Светлините от зарята и светлините от картечната установка ни прехвърлиха в смесеното усещане, че сме между празника и миналото военно положение. Беше зашеметяващо, а ето и нашите снимки, специален подарък за вас.

Suedinenie

SuedinenieSuedinenieSuedinenieSuedinenieSuedinenieSuedinenie

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.