Защо родната научна фантастика вдъхновява Николай Пеев да напише книга

Пловдивският автор представи романа си „Денят на инвикта“ в Дом на културата „Борис Христов“

0
780
7CAS7732

Забелязва се възход в българската литература през последните години и въпреки това, този възход се стопира към определени жанрове, които са по-лесно смилаеми и достъпни. В това отношение фентъзито и научната фантастика остават на заден план. Причината не е бойкот от страна на издателските къщи, а трудността и липсата на родни автори, които се заемат да сътворят тези специфични стилистики. Всички сме свикнали да очакваме чуждестранни заглавия в тази насока и някак сме възприели този факт като напълно логичен.

Смелчаги обаче винаги се намират, а един такъв е Николай Пеев, 28 годишен пловдивчанин, който през 2013-та се нагърбва с не лесната задача да напише sci-fi роман. Книгата се казва „Денят на инвикта“ и представлява един своеобразен поглед към далечното бъдеще, в което цивилизацията е толкова развита, че покорява целия космос, превръщайки отделните планети в дом на човечеството. Инвиктите са върховните водачи на всяка планета, които отговарят за реда, но самите те се сблъскват с бунтарски касти и желанието за пълна власт.

Идеята за книгата идва напълно случайно. След неуспешно търсене на родна научна фантастика по книжарниците, Ники се провокира сам и решава да запълни литературната пролука. Още същата вечер е готов с началните страници, а ентусиазмът му нараства с всеки изминат ден.

Четири години по-късно, експериментът се превръща в реалност. Книгата е къса, точна и ясна. Без излишни разтягания и ненужни описания. Без научни термини, трудни за усвояване. Тя проследява сюжетната линия на два главни персонажа във времеви промеждутък от 24 часа, които въпреки че не се срещат, са тясно свързани по съдба.

Николай Пеев сам признава, че най-лесната част от писането е да родиш история. От там нататък трябва да се постараеш да представиш историята по начин, който ту да не натоварва ума, ту да е развлекателна и лесно разбираема.

Интересното при Ники е, че освен с литература, той се занимава и с право, а съчетанието между двете е повече от любопитно. Пловдивчанинът осъзнава, че от всяка една тематика и всеки един елемент от живота си, може да черпи вдъхновение и опит.

На 29 август се проведе първото по род си литературно четене на книгата във Vintage house в Дом на културата „Борис Христов“, чието пространство се изпълни от почитатели на жанра и конкретно на „Денят на инвикта“. Освен представяне на откъси от историята, се проведоха и литературни игри, а една късметлийка прибра у дома си копие от книгата като подарък.

Атмосферата бе повече от приятелска, защото както авторът, така и водещата желаеха да разчупят границите между себе си и присъстващите. Точно затова кореспонденцията между тях и публика бе отворена и свободна, а въпросите за творчеството и вдъхновението на Николай Пеев го заляха като свежа вълна. Самият той призна, че замисля продължение на романа, както и нов проект, по чиято реализация вече се е захванал. На Николай тепърва му предстои развитие в литературната среда, а ние с удоволствие ще следим какво ще ни покаже в бъдеще.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.