Задушница е един от най-важните дни в православното християнство. Денят, в който почитаме мъртвите си. Свещен ритуал, приближаващ ни поне за миг до тези, които сме загубили. Такъв ден трябва да се уважава и почита, но вместо това в Сливенските гробища се случи нещо, което разтърси България. Група роми разграби раздавките, които хората са оставили на гроба на близките си. Раздавките се оставят за Бог да прости, за помен, но със сигурност не, за да ги вземе някой друг.

Въпреки това, на 3-ти ноември групичката от малцинството решава, че може да се възползва от чуждата мъка и да насити стомаха си, както и това на отрочетата си. Скандално видео с постъпката бе качено и в социалните мрежи, където предизвика силна вълна от недоволство. Един от мъжете, станал свидетел на злодеянието, е говорил с охраната – млади момчета, които му обяснили, че се опитвали да озаптят ромите още от обяд. Задача, която се оказала непосилна.

Чудя се, като гражданин на Пловдив – градът с най-голямото гето на Балканския полуостров, как да реагирам. Аз, както и всички останали, защото случката не е единична. Десетки хора се оплакаха, че същото се случва и в техните градове. В Пловдив, в София, дори в чужбина сме известни.

Нали говорим от години за интеграция, за демокрация, за толерантност? Нима тези думи са просто сбор от буквички? Звуци, задъхващи в пространството? Нима подобни постъпки не заслужават наказание? По канон да откраднеш от гроб е невъзвратим грях! Но Господ ли трябва да наказва тези, които престъпват законите му, или ние, като личности трябва както да носим отговорност за действията си, така и да я получаваме? Или законите важат само за тези, които не влизат в категория “малцинство”.

Ние, от Plovdiv Town продължаваме да следим темата

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.