Изборите, които правим са това, което предопределя нашето бъдеще. Предопределя какви хора ще бъдем след десет години и къде ще се намираме след  двадесет. Често смятаме, че дадени избори са въпрос на случайности и че постъпваме по даден начин просто, защото нямаме друг избор. Но аз съм по-склонна да вярвам, че тези избори са плод на онази част от нашия мозък, която доста често е по-мъдрата- подсъзнанието.

Именно подсъзнанието е това, което кара Даниела Стойкова, млада художничка, да избере пътя на художественото изкуство. Даниела е на 28 години, родена е в град Нова Загора и рисува от дете. Талантът ѝ бил безспорен и оценяван редица пъти още докато е млада, но тя неосъзнавайки силата си не обръщала сериозно внимание на рисуването. Докато не дошъл важният за мнозина млади хора момент, в който трябва да избере как да продължи живота си. Дали, какво и къде да завърши висшето си образование. Именно в този момент Даниела отново се обръща към спотайвания си талант и избира да кандидатства в художествена паралелка. Избор, който прави само, защото ѝ се струва най-лесния, но в крайна сметка рисуването се оказва най-голямата ѝ страст.

Даниела Стойкова

Даниела Стойкова

Така Даниела Стойкова все още неосъзнаваща, че изборът ѝ е един от най-правилните, които е взимала, започва уроци. Подготвя се и влиза в Академията за танцово и тетрално изкуство в Пловдив със специалност  Сценография. Именно в АМТИ се запознава с техники на рисуване, които я вдъхновяват и предизвикват да експериментира. Запознава се за първи път с маслената живопис. Техника, която толкова я впечатлява, че от тогава не спира да използва „маслото” в картините си.

Даниела Стойкова

Въпреки, че след това избира да прекъсне образованието си в АМТИ и завършва Оперно пеене, рисуването продължава да е неизменна част от живота ѝ. Всяка крачка, всяко действие и всяко запознанство я води към рисуването и към живота на творец. И няма човек, който да погледне картините ѝ и да не си каже, че талантът ѝ е безспорен, а рисуването е нещо, което тя задължително трябва да прави и то по-много.

„Причината да реша да се занимавам професионално с рисуване и да се престраша да изложа картините е мой приятел, също художник- Вили Николов. С него се запознах година преди да завърша образованието си. Той ме насърчи доста в рисуването, даде ми идеи и ме подтикна да излагам картините си. Колкото повече рисувах, толкова повече се „запалвах”. Първите си картини изложих в една галерия на морето, след което продължих да излагам и все повече да искам да рисувам.”

Даниела Стойкова

Даниела Стойкова

Пътят ѝ я отвежда до Италия, където тя става част от Дружество на художници “Art de Verona”, където започва да работи много активно. Сред художниците в страната, в която художественото изкуство е поставено на пиедестал, Даниела Стойкова сама разбира, че има бъдеще в това, което прави. Развитието ѝ продължава с първата ѝ самостоятелна изложба през януари тази година в Милано. Изложбата е озаглавена „The red journey”. Тема, която пренася и в следващата си изложба вече в България. Тя носи романтичното име „My way” и представя една година от живота на Даниела Стойкова. Във платната, част от „May way”, Даниела „вгражда” всички свои чувства и емоции, преживяни през изминалата година.

Като много млади творци в България Даниела не се идържа само с рисуването. Но не се оплаква, а смята, че това е начинът да бъде независима и да твори както и когато реши.

“Не бих казала, че рисуването e „Part time” работа за мен, въпреки че имам и други доходи. Предпочитам да не разчитам изцяло на рисуването, за да нямам ограничения и да не се налага да правя това, което смятам, че би се харесало, вместо това, което искам.”

Даниела Стойкова

Изкуството поражда изкуство. Точно поради тази причина са малко творците в България, които се занимават само с един вид изкуство. Голяма част от актьорите са и певци, познаваме редица писатели, които рисуват прекрасно, скулптури- музиканти и т.н. Затова няма да ви изненадаме, че Даниела пее, рисува, а се оказва и че танцува. Прави го за удоволствие, но е поредното потвърждение, че вдъхновението, когато го има, избива от много и различни страни. То е бездънен кладенец, от който ако се научиш да черпиш, всекидневно и ежеминутно ще откриваш малки „диамантени чудеса”.

Даниела Стойкова ще продължава да споделя с нас своите чудеса. А ако искате да ги видите на живо с очите си, можете да го направите в “Project lab” в София, където в рамките на една година ще представя голяма част от творенията си.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.