Зелена енергия над всичко

0
133
зелена енергия
зелена енергия

Какво е зелена енергия изобщо?

След дълги години на обмисляне от правителствата на държавите по света дали е добре да преминем към зелена енергия, отговорът вече е неизбежен и той е категорично ДА.

За последните 10 години човечеството е замърсило толкова много земята, че ще ни отнеме поне един век за да я почистим и възстановим. Това може да стане само със зелената енергия и бързото преминаване на хората към нея.

зелена енергия
източник снимка: freepik.com

Пример за това са соларните панели, вятърните турбини, електрически транспорт, термо помпи за домашна инсталация, хидроенергия и други източници.

След като САЩ тази година отново се включиха в Парижкото споразумение за климата след няколко годишно отсъствие вече почти 1/3 от световното население действа по създаване на възобновяеми източници на енергия.

Първенци в това отношение сме Европа с почти 30% зелена енергия от общата консумация за континента.

Лудо изкупуване на соларни панели

От миналата година март месец до сега, продажбите на соларни палени са скочили 3 пъти. Това се дължи на факта, че много хора започнаха масови подобрения по домовете си в следствие на затварянето от пандемията с вируса на ковид-19.

От тези новини можем да се възползваме по няколко начина:

1. Да си закупим соларни панели и да не плащаме за енергията, която ползваме като по този начин ставаме независими от доставчика на енергия.

2. Да инвестираме в акции на компания, производител на соларни панели.

3. Да станем консултанти по възобновяеми източници на енергия.
зелена енергия
източник снимка: freepik.com

Ще ви изброя няколко компании, в които можете да инвестирате преди всички останали в последния момент.

  • Brookfield Renewable Partners (NASDAQ:BEP)

Компанията е един от най-големите независими оператори на възобновяема енергия в света. Като цяло тя контролира 261 генериращи съоръжения в Северна и Южна Америка, както и в Европа. А водноелектрическата енергия представлява около 85% от портфолиото на компанията.

Освен чистата енергия, която тези централи генерират, другото важно нещо, което си струва да се отбележи за Brookfield Renewable е, че продава тази електроенергия по дългосрочни договори, което й осигурява постоянен поток от парични потоци.

Компанията разпределя около 70% от тези пари на инвеститорите в изплащане, което в момента дава 5,5%, а останалото запазва за изграждане на допълнителни хидро и вятърни съоръжения.

Компанията в момента управлява 20 вятърни парка в САЩ, Канада и Чили. Подобно на Brookfield Renewable, тя също така е осигурила дългосрочни договори за мощността, генерирана от тези съоръжения. Това осигурява на Pattern Energy предсказуем поток на сигурни суми.

Компанията изпраща по-голямата част от този паричен поток обратно на инвеститорите чрез 7,6% дивидент.

Компанията е водещ световен производител на слънчеви панели с фокус върху изграждането на по-големи панели за търговски проекти.

В момента First Solar има капацитета да изгради 2 GW (гигавата) слънчеви панели през следващата година.

Тя също така планира да удвои своя производствен темп до края на 2021 г., като добави повече производствен капацитет, който трябва да се повиши до 5,4 GW, когато допълнителни инсталации влязат в мрежа през 2022г.

Като се има впредвид и новите заводи за електрически батерии за автомобили, сектора със зелена енергия в следващото десетилетие ще расте със значителни темпове и ще изпревари петролните производители.

Те от своя страна също пренасочват солидни суми в производство, закупуване и предоставяне на зелена енергия към крайния клиент. Добра инвестиция са и компаниите като TESLA, NIO, X-PENG, Volkswagen group.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.