Земетресение в Пловдив отнова разлюля града

0
3504
Земетресение в Пловдив отнова разлюля града
Снимка: bg-voice.com

Земетресение отново разлюля високите етажи в Пловдив. Земетресението беше усетено и в Хасково. За момента няма още информация.

Към момента информацията, с която разполагаме е, че земетресението е със сила 2.7 по Рихтер и с дълбочина 2 км. Епицентърът на земетресението е отново в района на Калековец – Стряма.

В последните няколко дни в района на Пловдив постоянно се случват земетресения. От Сеизмологичния институт на БАН съобщиха преди няколко дни, че тези земетресения са поради движението на земни маси в Маришката сеизмична зона.

Ето и интересна информация за Маришката сеизмична зона

През последния век най-голямата катастрофа за тази част от територията на България е провокирана от две събития – земетресенията от 14.04.1928 г. (М=6.8) и 18.04.1928 г. (М=7.0). Интензивността в епицентралната зона е била X степен за първото събитие и XI за второто. Едно трето събитие следва в района на с.Гълъбово с магнитуд 5.7, но ефектите от него не са били катастрофални.

Повърхностното разломяване от тези земетресения е имало обща дължина от около 100 km (фиг. 4.10). Изосеистната карта показва, че сеизмичните вълни са имали слабо затихване в посока изток-запад (по дължина на основната Маришка разломна зона). Използвайки наличните данни е изчислена магнитудно-честотната характеристика за тази зона, нормализирана за период от 100 години.

Тази добре известна емпирична връзка (Gutenberg, Richter, 1954) работи само когато областта е достатъчно хомогенна. Някои проблеми възникват при използването на тази връзка за високи магнитуди, но това е подходящият път за окачествяване на сеизмичността на района от гледна точка на магнитуда.

За Маришката сеизмична зона емпиричната връзка е: LgN = 4.05148 – 0.58228М където N е броят на земетресенията с даден магнитуд М (или магнитуден интервал).

Земетресение в Пловдив отнова разлюля града
Снимка: БАН

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.