Земетресение в Пловдив отнова разлюля града

0
Земетресение в Пловдив отнова разлюля града
Снимка: bg-voice.com

Земетресение отново разлюля високите етажи в Пловдив. Земетресението беше усетено и в Хасково. За момента няма още информация.

Към момента информацията, с която разполагаме е, че земетресението е със сила 2.7 по Рихтер и с дълбочина 2 км. Епицентърът на земетресението е отново в района на Калековец – Стряма.

В последните няколко дни в района на Пловдив постоянно се случват земетресения. От Сеизмологичния институт на БАН съобщиха преди няколко дни, че тези земетресения са поради движението на земни маси в Маришката сеизмична зона.

Ето и интересна информация за Маришката сеизмична зона

През последния век най-голямата катастрофа за тази част от територията на България е провокирана от две събития – земетресенията от 14.04.1928 г. (М=6.8) и 18.04.1928 г. (М=7.0). Интензивността в епицентралната зона е била X степен за първото събитие и XI за второто. Едно трето събитие следва в района на с.Гълъбово с магнитуд 5.7, но ефектите от него не са били катастрофални.

Повърхностното разломяване от тези земетресения е имало обща дължина от около 100 km (фиг. 4.10). Изосеистната карта показва, че сеизмичните вълни са имали слабо затихване в посока изток-запад (по дължина на основната Маришка разломна зона). Използвайки наличните данни е изчислена магнитудно-честотната характеристика за тази зона, нормализирана за период от 100 години.

Тази добре известна емпирична връзка (Gutenberg, Richter, 1954) работи само когато областта е достатъчно хомогенна. Някои проблеми възникват при използването на тази връзка за високи магнитуди, но това е подходящият път за окачествяване на сеизмичността на района от гледна точка на магнитуда.

За Маришката сеизмична зона емпиричната връзка е: LgN = 4.05148 – 0.58228М където N е броят на земетресенията с даден магнитуд М (или магнитуден интервал).

Земетресение в Пловдив отнова разлюля града
Снимка: БАН

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.