Зора: Забравената от властта улица в Стария Пловдив

0
356
Зора: Забравената от властта улица в Стария Пловдив
Снимка: chakarov.eu

Зора или (ЗОР`A), както я наричат учениците от АМТИИ, заради стръмното изкачване остава абсолютно забравена от властта в Стария Пловдив.

Малката уличка се намира на Джамбаз Тепе, над Понеделник пазара. Тя е най-прекият път от южната част на Старинен Пловдив до Античния театър. По нея всеки ден се изкачват студенти, туристи и живущи. От там получава и своето шеговито име ЗОР`A.

Зора е тясна, каменистта и много живописна. Шегите с нея, че е много зор да се качиш до нейния край са заради стълбите. Те започват от подножието на Понеделник пазара и стигат до къщата на Ламартин.

Зора: Забравената от властта улица в Стария Пловдив
Снимка: chakarov.eu

В годините улицата свързва потока на хора със скалната църква св. Параскева, къщата на Ламартин и Античния театър. На Зора може да откриете и прекрасна панорама на Родопа планина. Малки стълбички водят до една от малкото останали скали за катерене.

Скалата и до днес е притегателен център. Може да се срещнете там с катерачи, любители на силните усещания. Понякога скалата над уличката се ползва от начинаещи и спасители от Планинска спасителна служба.

YouTube.com

Зора и началото на борбата

През 2013 г. живущите на улицата започват борбата с Община Пловдив. След отпускането на солидна сума за пренареждане на павета в подножието на улицата, гражданите се обръщат с молба. За съжаление отговорът е красноречив. Пари за улицата няма.

Единствената надежда за Зора остава, че администрацията обещава да отдели средства в следващия бюджет. Минават няколко години. Пари за улицата не се намират. Затова през 2016 г. живущи и доброволци организират каузата “Сърцето на Пловдив” .

YouTube.com

В инициативата се включват над 200 човека, които се обединиха около 26 идеи за бъдещето на уличката. От осветяване на скалата за катерене, до къщичка на Баба Яга, са предложенията на участниците.

През 2017 г. организаторите успяват да привлекат вниманието на район Централен. Организират заедно с администрацията обход на Джамбаз тепе и прилежащите терени. Обсъждат се идеите на терен и възможностите за потенциално развитие на улица Зора.

Зора: Забравената от властта улица в Стария Пловдив
Снимка: chakarov.eu

През април 2017 г. по случай денят на земята се организира събитието Да почистим заедно @Джамбаз тепе. В този ден доброволците изнасят над 100 чувала с боклуци от тепето. Дават шанс на пловдивчани да посетят тази прекрасна забележителност. Да се запознаят със Зора.

Каузата за уличката в Стария град обединява млади хора от Българска асоциация на студентите по дентална медицина – град Пловдив, Сдружение Аз обичам Пловдив, живущи и добри хора.

Зора: Забравената от властта улица в Стария Пловдив
Снимка: chakarov.eu

Зора продължава да бъде забравена

Въпреки всичко борбата продължава. За връщането на улицата в нормалното и инфраструктурно състояние. Но не е въпрос да се изхарчат публични средства, а да се търсят възможности за развитие.

Красотата на Зора е неповторима, защото е комбинация от история, природа и човешка любов. Да усетиш чувството да си далече от града, а да се намираш в неговия център. Да избягаш от шума и напрегнатия живот само изкачвайки няколко стъпала. Да седнеш по зелените дървета и да се почувстваш наистина жив.

Зора: Забравената от властта улица в Стария Пловдив
Снимка: chakarov.eu

За съжаление всичко трябва да се поддържа. Въпреки усилията на доброволците да почистват, улицата има нужда от Чистота. Има нужда от Паркове и градини, има нужда от ВиК и от светлина. Обаче най-голяма необходимост, улица Зора има от пловдивчани.

Необходимо е отново да се съберат експерти, граждани, живущи, администрация и заедно да вземат решение. Какво да се направи, за да се запази природната даденост в сърцето на Стария Пловдив. Какви идеи могат да се приложат в действие и как се развие мястото.

Зора: Забравената от властта улица в Стария Пловдив
Снимка: chakarov.eu

Улица Зора е възможност, която може да ни обедини в името на любовта ни към Стария Пловдив. Нека да покажем, че можем да работим заедно в името на историческото и културно наследство. Да дадем личен пример, че сме готови да работим в името на доброто.

Вярвам, че вече вървим по правилния път. Скоро отново ще се съберем в парка на скалата там, където заедно започнахме да обсъждаме бъдещето на уличката. Ще се продължим с каузата за улица Зора, защото всяка природна красота си заслужава да се бориш.

Зора: Забравената от властта улица в Стария Пловдив
Снимка: chakarov.eu

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.