Иван Фратев: „Успехът на „Пловдив 2019“ се крие в обединяването наново“

„Освен Голямата базилика, която е започната много преди да спечелим ЕСК 2019, не знам за друг значителен обект, който да оставим за и след себе си, а не само да използваме за 2019-та. Мисля, че тук трябваше да се обедини енергията на управляващите града и държавата за проекти като Дом за пловдивската опера, Концертна зала и други значими проекти“, заявява пловдивският бизнесмен

2
1682
Ivan Fratev

Продължаваме по темата за Европейска столица на културата, осем месеца преди началото ѝ. Подхванахме тази проблематика, защото все повече граждани, културтрегери и обществени личности, започнаха да се притесняват от недостатъчното време, от липсата на точна представа и информация. От неясни бюджети и събитийна програма. Колкото повече дни минават, толкова повече тези, които сме закърмени с култура, или я уважаваме, настръхваме. Проблемът, който лежи в основата на ЕСК и плановете на Фондацията и Общината е, че докато културните събития изобилстват и в това отношение програмата ни е богата на изкуство, културната ни инфраструктура е в застой. Това води и до един от най-обсъжданите въпроси: „Къде ще се проведат всички тези събития?“. Голям въпрос е и състоянието на площад „Централен“ и изказването на кмета Иван Тотев, че може да посрещнем туристите и с разкопан площад.

Чувствата на нашия екип са смесени, защото оценяваме труда на добрите кадри във Фондацията, но от същата страна усещаме липса на прозрачност в много отношения. Все пак оставяме емоцията настрана и започваме да търсим мнението на тези, които са важни – гражданите, бизнесмените и културолозите, които сформират този град.

Продължаваме с мнението на един бизнесмен, меценат и поддръжник на Дом за пловдивската опера – Иван Фратев, който вярва в „Пловдив 2019“, но и в това, че за да бъде успешна столица на културата, се налагат някои промени. Представяме ви и неговите думи.

„Аз, за разлика от инж. Тотев, смятам, че трябва да сме максимално готови до 2019-та, а не да посрещаме чужденците със строежи. Ако иска нещо да се строи за показно, нека бъде бъдещият Дом на операта, а не централни части от града. Входната артерия на Пловдив ще я ремонтираме чак 2019-та, което е абсурдно. От къде ще влизат хората? Трябва да влизат през Карловско, за да могат да стигнат в града. За мен ЕСК и „Пловдив 2019“ е кауза и добър повод градът да се стегне. Да се направи нещо добро и устойчиво, а не да го затворим за една година и после да се върнем в начална позиция. Лозунгът „Заедно“ е едно от най-хубавите неща, които сме измислили. Сега остава да постигнем такъв резултат, че туристите, а и собствените ни граждани да се чувстват добре тук и през 2020-та и през 2030-та година.

Колкото до Фондацията, трябва да призная, че страня от шума и не познавам хората, които я управляват, но съм категоричен, че кметът не трябва да ѝ е Председател. Той има достатъчно ангажименти в кметството. Получи се така, че много културтрегери се опитаха да се докопат до проекти и те сякаш им бяха дадени свише. Наляха се пари в софийски фирми, като можеше първо да се подкрепят пловдивските творци и хора, които са ангажирани с културата. Ако някой представител на културата в Пловдив реши, че иска да направи нещо, той трябва да бъде подкрепен от Общината и Фондацията, но не като просия, а защото го заслужава. Да, в Пловдив няма много хора, които могат да управляват Фондацията, но все пак ги има. Такива са Сашо Секулов, Божана Апостолова, Недялко Йорданов и други. Това са хора със замах, визионери, които гледат напред и то с хъс. Трябват хора, които не само да разписват събитията, а да ги подбират така, че да не си пречат едно на друго. Като цяло смятам, че не трябва да има политически лица в Управителния съвет, макар че ако откажем да работим с тях, ще си създадем конфронтация, която на този етап не е нужна.

Изгубихме повече от година, а сега мрънкаме, че няма време. Освен Голямата базилика, която е започната много преди да спечелим ЕСК 2019, не знам за друг значителен обект, който да оставим за и след себе си, а не само да използваме за 2019-та. Мисля, че тук трябваше да се обедини енергията на управляващите града и държавата за проекти като Дом за пловдивската опера, Концертна зала и други значими проекти.

И все пак можем да се обединим наново, за да не се превърне „Пловдив 2019“ в крах. Аз вярвам в тази идея, в идеята за светло бъдеще на Пловдив, но пак казвам – туризмът не се подхранва само от заведения, а и от оперите, театрите, галериите, инфраструктурата. Защото ние ще си отидем, но тя ще остане и за бъдещите поколения…“

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Пълни глупости…. Кмета razkata мамата на града. И културно. Виждам как доказани школи и работилници, пловдивски, или работещи с деца НЕ намират съдействие на общината.
    Не дай си Боже стигнеш до проект, става страшно с администрацията…. И хората се отказват….
    Сцените и залите по читалищата ни, които можеха да станат център на културни събития – останаха НЕчути от кмета….. Не му било приоритет, да прави зали за децата където танци или рисуване да учат….
    Ми така де…. Деца на кмета не му трябват. Пари се искат…..
    И мога да застана зад думите си.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.