Първа копка на новоизграждаща се детска площадка, залепена точно до Епископската Базилика, се направи днес от представители на Община Пловдив в лицето на кмета Иван Тотев, както и от посланикът на САЩ – Негово Превъзходителство Ерик Рубин, председателят на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“ Крис Матлън, Президентът и главен изпълнител на Фондацията Нанси Шилър и председателят на Съвета на директорите на EVN България – Робърт Дик.

Площадката ще се намира от дясната страна на разкопките, като част от проекта за възстановяването на Епископската Базилика. Проект, който се превърна в пример за успешно публично-частно партньорство. Голямата Базилика не е първият такъв, по който Фондация „Америка за България“ работи в родината ни. Малката Базилика също е част от финансирането на Фондацията. По Голямата базилика се работи от 2015 година. Самата тя е една от най-ранните християнски базилики в България. Освен в Пловдив, през ноември американското посолство ще подпомогне възстановяването на църквата „Св. Йоан“ в Несебър, както и гробниците на „Св. София“ в столицата.

Изграждат детска площадка на Епископската Базилика

От друга страна, компанията EVN е инвестирала 1.6 милиарда лева за дейността си в България. За пловдивския регион са били отделени 400 млн. лева, а детската площадка е дарение от компанията, съвместно Община Пловдив и „Америка за България“. Освен за отдих и игра, тя ще се оборудва и със станция за зареждане на електромобили, за да се съчетае културното наследство с модерните технологии.Изграждат детска площадка на Епископската Базилика

„За EVN е голямо удоволствие да участва в този проект. Епископската Базилика е културно и историческо наследство, което трябва да обгрижваме и съхраняваме. Ценностите на EVN се допълват от този проект.“, заяви председателят на Съвета на директорите Робърт Дик.Изграждат детска площадка на Епископската Базилика

Освен финансирането от Общината и нейните партньори, голяма заслуга за реставрацията на разкопките имат и стотиците доброволци, които се включиха в дейностите през годините.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.