Изграждат завод за 37 милиона евро в Тракия икономическа зона

Това е сериозен актив за страната ни, заяви министър Караниколов преди да връчи сертификат „Инвеститор „Клас А” и да направи първа копка на високотехнологичното предприятие на одело Фарба България

0
156
Trakiq ikonomicheska zona

„За мен е чест да присъствам на първа копка на високотехнологичен завод за светлини на марката „Мерцедес“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на церемонията днес за полагане на основите и първа копка на „одело Фарба България“. Българският клон на турската „одело Фарба Лайтинг Груп“ започна изграждането на производствена база и прилежаща социална инфраструктура върху 23 000 кв.м в зона Куклен, част от Тракия икономическа зона /ТИЗ/.

„Новият завод е сериозен актив за страната ни, който ще събуди интереса на повече чуждестранни инвеститори“, подчерта министър Караниколов преди да връчи сертификат „Инвеститор „Клас А” на г-н Ахмет Байрактар. Президентът на „одело Фарба Лайтинг Груп“ изтъкна, че „несъмнено подкрепата на екипа на Министерството на икономиката, особено на министър Караниколов, на Тракия икономическа зона, на общините Куклен и Пловдив, на Българската агенция за инвестиции е най-важният фактор за решението да инвестираме в България. Друг фактор е фактът, че в нашата фабрика в Бурса има повече от 400 български работници.

Trakiq ikonomicheska zona

Днес инвестираме 37 млн. евро в новата производствена сграда край Пловдив. През 2023 г. очакваме тук да работят приблизително 400 служители. С тази инвестиция ние ще експортираме продукти в размер на 40 милиона евро годишно за световните производители на автомобили в Германия“, каза още г-н Байрактар.

Той наблегна, че групата има значителна история с опита си от 1935 г. насам с технологиите, които притежава и създадената удовлетвореност на клиентите. Това се е засилило със сливането на турската „Farba“ и немската „odelo“ през 2011 г. Групата има предприятия за автомобилно осветление в Китай, Германия, Словения и Турция и произвежда за световни марки като Audi, BMW, Ford, Mercedes-Benz, Renault, Toyota and VW Group. Г-н Байрактар съобщи още, че създават офис за научноизследователска и развойна дейност в София, където ще работят 40 инженери.

Trakiq ikonomicheska zona

„И в Пловдив имаме качествени специалисти за R & D офис, помислите за това“, обърна се инж. Иван Тотев към г-н Байрактар. Кметът на Пловдив наблегна на факта, че в региона има заводи за различни авточасти, и е време производител на автомобили да стъпи тук. „Инвестицията на „одело Фарба България“ е дългосрочна и мащабна и благодарение на такива инвестиции в скоро време ще се слеят Пловдив и Асеновград“, прогнозира инж. Тотев.

„Високотехнологични компании с грижа за околната среда и запазване на ресурсите, и добър подход към работниците са добре дошли при нас“, приветства г-н Байрактар кметът на Куклен Мария Белчева.

Стамен Янев припомни, че година и половина е работено усилено за тази първа копка на завода за осветителни тела за премиум марките автомобили. Според изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции това е визуализиране на дефиницията – лидерството е равно на иновации плюс инвестиции. „По този начин България ще бъде лидер не само в района, но и в Европа“, смята г-н Янев.

Trakiq ikonomicheska zona

„Благодарение на „одело Фарба България“ турските инвестиции, които досега са 2.2 милиарда долара ще се повишат с 50 милиона долара“, приветства начинанието генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани. „С този дъжд в основите на фабриката ще се смеси берекетът и ще имат успех“, каза дипломатът. Той цитира специално писмо от посланика на Република Турция в България д-р Хасан Улусой, в което пише, че новата инвестиция ще допринесе за по-нататъшното развитие на търговските отношения между Турция и България.

„одело Фарба България“ е 182-та компания в Тракия икономическа зона, дано да има същия успех и многократно да се разширява, както правят и останалите“, пожела инж. Пламен Панчев, основател на най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в България и Югоизточна Европа.

След приветствията първа копка и вкопаване на 1-тонен гранит за основа направиха официалните гости. Преди това от името на екипите на „одело-Фарба“ групата в Германия и Словения г-н Байрактар получи специална капсула с вложена в нея „положителна енергия“.

Снимки – Любен Баков

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.