Издателство „Жанет 45” издаде първата в Света книга със скреч талон. Тя излиза по по повед 24-ти май- Деня на българската култура и писменост. Лимитираното издание на том 4-ти на „Български хроники” от Стефан Цанев е форма на протест срещу високия данък ДДС върху книгите. Изданието има поле за изтриване подобно на билетите на „Национална лотария”.

„Щастливото издание” излиза на пазара с 20% отстъпка, колкото би струвало, ако се ползваше с данъчното облекчение, с което се ползват хазартните игри в България.

Според Монтен: „ Няма по-евтино развлечение и по-продължително удоволствие от четенето”. Оказа се, че това не е напълно вярно. След Дания, България има най-високото ДДС върху книгите. Поради, което четенето се оказва скъпо и малко достъпно удоволствие в България!

На днешния, особено важен за културата и историята ни, празник е редно да се замислим за бъдещето и обрзованието на нашите деца. Нашата азбука се използва от повече от 300 милиона души по света. На нея пишат дори в Монголия. Единственият начин да се съхраним, като народ и нация е да запазим корените, традициите и разбира се езика си. Това, за жалост, няма да се случи, ако не четем. Но докато четенето е скъпо удолствие, то ще си остане и трудно достъпно.

“В книгите се крие особено очарование – те ни носят наслаждение, говорят с нас, дават ни добър съвет и стават наши приятели.” Франческо Петрарка. Те са прозорец към света, билет към фантастични вселени, а лично за мен и „психоаналитик”, понякога. Те са най-сигурният начин да отворим съзнанието си и да облагородим душата си.

Честит празник на всички българи. Нека не спираме да мечтаем, но и да продължим да четем.

Видео:https://www.youtube.com/watch?v=DV7BjhUXssg&feature=youtu.be

Линк към петицията за намаляване на ДДС-то върху книгите: https://www.peticiq.com/dds_knigi

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.