Издателство „Жанет 45” издаде първата в Света книга със скреч талон. Тя излиза по по повед 24-ти май- Деня на българската култура и писменост. Лимитираното издание на том 4-ти на „Български хроники” от Стефан Цанев е форма на протест срещу високия данък ДДС върху книгите. Изданието има поле за изтриване подобно на билетите на „Национална лотария”.

„Щастливото издание” излиза на пазара с 20% отстъпка, колкото би струвало, ако се ползваше с данъчното облекчение, с което се ползват хазартните игри в България.

Според Монтен: „ Няма по-евтино развлечение и по-продължително удоволствие от четенето”. Оказа се, че това не е напълно вярно. След Дания, България има най-високото ДДС върху книгите. Поради, което четенето се оказва скъпо и малко достъпно удоволствие в България!

На днешния, особено важен за културата и историята ни, празник е редно да се замислим за бъдещето и обрзованието на нашите деца. Нашата азбука се използва от повече от 300 милиона души по света. На нея пишат дори в Монголия. Единственият начин да се съхраним, като народ и нация е да запазим корените, традициите и разбира се езика си. Това, за жалост, няма да се случи, ако не четем. Но докато четенето е скъпо удолствие, то ще си остане и трудно достъпно.

“В книгите се крие особено очарование – те ни носят наслаждение, говорят с нас, дават ни добър съвет и стават наши приятели.” Франческо Петрарка. Те са прозорец към света, билет към фантастични вселени, а лично за мен и „психоаналитик”, понякога. Те са най-сигурният начин да отворим съзнанието си и да облагородим душата си.

Честит празник на всички българи. Нека не спираме да мечтаем, но и да продължим да четем.

Видео:https://www.youtube.com/watch?v=DV7BjhUXssg&feature=youtu.be

Линк към петицията за намаляване на ДДС-то върху книгите: https://www.peticiq.com/dds_knigi

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.