Изложба на български носии на Етнографския музей гостува в Лихтенщайн

В доиндустриалните общества облеклото има и етнична функция. Чрез материята, цвета, кройката и украсата, то показва националност­та, местожителството, пола, възрастта, семейното положение, занятието, социалната принадлежност и вероизповеданието на този, който го носи

0
61

Изложбата „Богатството на българските народни носии“ на пловдивския Регионален етнографски музей ще гостува в Националния музей на Княжество Лихтенщайн в гр. Вадуц от 7 до 27 май 2018 година. Изложбата е представителна извадка на български носии и накити от епохата на Възраждането. Този микросвят с неговите послания и закодирани фрази е почти непознат за европееца. Целта е да се покаже многообразието на традиционната българска култура, която от една страна запазва местната специфика, а от друга – възприема влиянията, идващи от Западна Европа и Изтока.

В доиндустриалните общества облеклото има и етнична функция. Чрез материята, цвета, кройката и украсата, то показва националност­та, местожителството, пола, възрастта, семейното положение, занятието, социалната принадлежност и вероизповеданието на този, който го носи. В народната култура то се възприема като двойник на човека. Името на традиционното облекло е носия, т.е. носи се на тялото. Празничното облекло се нарича премяна и е с подчертано обреден характер, затова се слага при всяко ново „начало“ – кръщене, преминаване от детство в моминство, женитба или при потегляне за „оня свят“.

Облеклото и украсите по него, представляват символична граница между тялото и външния свят. Някои от неговите елементи, наследени от старинната носия, като риза, пояс, престилка и забрадка, както и накитите носени с тях, имат апотропейни функции.

След завладяването на българските земи от османците настъпва промяна в традициите и културата на населението. Костюмът с украсите към него вече не са онзи социален разделител, който показва статуса на притежателя си, а са по-скоро белег на национална идентификация и заявка за етническа и религиозна принадлежност.

Изложбата на Регионален етнографски музей – Пловдив се организира със съдействието на Посолството на Република България в Конфедерация Швейцария по повод Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.