Изложба на артистични произведения и рисунки, изработени от лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода в Затвор Пловдив, ще бъде открита на 28 юни от 18.30 часа в сградата на Общински съвет Пловдив. Изложбата е част от проект “Изкуството на живота, чрез живота на изкуството” на Сдружение “Обединени професионалисти за устойчиво развитие“ и се реализира като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

"Portite na grada"

Произведенията в изложбата „Портите на града“ са изработени от налични и елементарни материали, илюстриращи необходимостта на задържаните да се откъснат от обичайната си затворена среда. Чрез популяризирането на работата с лишени от свобода се търси диалог между институциите и обществото.

Всички представени в изложбата „Портите на града“произведения ще могат да бъдат закупени, а средствата ще бъдат предоставени благотворително за деца, които се лекуват в болниците в града.

"Portite na grada"

Арт-програмите за лишени от свобода стават все по-често явление, а ползите от тяхното прилагане с терапевтична цел стават по-видими за обществото. Все повече затвори по света и в България приемат арт терапията като начин за работа в затворена среда. Емилия Крушков – един от ръководителите на проекта споделя:          „Арт-проектите доказват на затворниците, че са повече от онези пет минути от живота им, когато са съгрешили.”

"Portite na grada"

Като част от програмата на проекта тази година в Затвор Пловдив бяха реализирани две артистични работилници за формиране на практически умения у лишените от свобода –„Спирит ефекти“ и „Декупажни техники“. През 2019 година организаторите са предвидили заедно с лишените от свобода да разработят и театрална продукция, според принципа на форум театър, като продължение на съвместните артистични занимания.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.