Изобразителното изкуство – за пътя от платното до дигиталната среда

Художникът Иван Богоев съчетава кино анимация, графична техника и детски илюстрации

0
218
Крадецът на сърца - дигитална живопис

Изкуството може да „вирее“ в много среди, върху много носители и точно това е една от основните му сили. Артистите из цял свят измислят нови и нови платформи, чрез които да споделят изкуството си със света. В 21 век всичко е възможно, а ограниченията все повече намаляват, границите се стопяват. Художниците отдавна откриха начин да представят вижданията си извън галерийните пространства, което от една страна е напредък, защото стават по-достъпни.

Воден от тази идея Иван Богоев създава своето творчество, което ни пренася в един триизмерен свят на магия и емоции. Иван е разностранен артист с опит и реализирани проекти и изложби в областта на графичните техники, акрила и маслото, сухия пастел, комикса, шаржа, анимацията, илюстрацията за детска литература и дигиталното концептуално изкуство. С реализирани 15 изложби, три от които в чужбина, един късометражен анимационен филм и реализирани илюстрации към книги на издателство „Жанет 45“, Иван стремително и с абсолютна посветеност продължава да твори и да търси нови хоризонти за развитието на заложбите си.

Иван Богоев

Творецът е роден и израснал в Пловдив, закърмен от изкуствата и културата на най-стария европейски жив град с осемхилядна история и носител на титлата Европейска столица на културата през 2019.

През своя зрял артистичен период Иван открива 12 самостоятелни изложби в Пловдив, като последната е през 2016 година в Къщата за мексиканско изкуство в Стария град, когато на 24 май заедно със своята сестра – поетесата Теодора, прави самостоятелна изложба от голям мащаб, на която присъстват едни от големите поети на Пловдив, част от поетичния кръг Хормония. Почетен гост на изложбата е известният меценат, ценител и колекционер Димитър Инджов, който откупува три илюстрации от младия артист за своята специална нова колекция от младо изкуство.

Иван Богоев

За своето основно влечение, а именно анимационното кино, Иван отдава годините на бакалавърско обучение по Анимация и режисура на анимационния филм в Нов Български Университет, където бива обучаван от емблематични и знакови за развитието на анимационното кино и модерния арт ритъм в анимацията дейци като Анри Кулев, Невелина Попова, Иван Веселинов, Пенчо Кунчев, Емил Връблянски и Цветомира Костадинова. Завършва своето образование по анимация с реализиран завършен късометражен анимационен филм, с който отива на фестивала Балканима през 2011 година в Белград.

През 2013 година Иван следва магистратура по графичен дизайн във Флоренция. Там прави и своите две зрели изложби, които стават част от културната програма на Ноте Бианка в Нощта на музеите и галериите. Третата си експозиция на анимационни герои и концептуални илюстрации за филми и игри Иван прави на още две места в Тоскана – град Лукка и Болоня за Деня на книгата и детската илюстрация.

Китари на любовта-акрил 100 на 70 см

В момента Иван Богоев работи като графичен дизайнер и дигитален артист, но заетостта по никакъв начин не пречи и на индивидуалното му развитие в областта на изобразителното изкуство. Картините на Иван, независимо дали дигитални или върху платно, ни правят наблюдатели на една многопластова и чудновата реалност. Реалност, изтъкана от приказно въображение, с елементи на фантастика, където няма гравитация, няма правила и норми. Където четката или моливът живеят свой собствен живот с широк спектър на възприятията.

На 24 октомври художникът ще представи своя самостоятелна дигитална изложба върху мултимедия във Vintage House, където ще се срещне с посетителите, ще им разкрие тайните на дигиталното рисуване и ще им покаже нагледно как всеки талантлив художник може да създава изкуство, посредством електронни носители.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.