Изобразителното изкуство – за пътя от платното до дигиталната среда

Художникът Иван Богоев съчетава кино анимация, графична техника и детски илюстрации

0
Крадецът на сърца - дигитална живопис

Изкуството може да „вирее“ в много среди, върху много носители и точно това е една от основните му сили. Артистите из цял свят измислят нови и нови платформи, чрез които да споделят изкуството си със света. В 21 век всичко е възможно, а ограниченията все повече намаляват, границите се стопяват. Художниците отдавна откриха начин да представят вижданията си извън галерийните пространства, което от една страна е напредък, защото стават по-достъпни.

Воден от тази идея Иван Богоев създава своето творчество, което ни пренася в един триизмерен свят на магия и емоции. Иван е разностранен артист с опит и реализирани проекти и изложби в областта на графичните техники, акрила и маслото, сухия пастел, комикса, шаржа, анимацията, илюстрацията за детска литература и дигиталното концептуално изкуство. С реализирани 15 изложби, три от които в чужбина, един късометражен анимационен филм и реализирани илюстрации към книги на издателство „Жанет 45“, Иван стремително и с абсолютна посветеност продължава да твори и да търси нови хоризонти за развитието на заложбите си.

Иван Богоев

Творецът е роден и израснал в Пловдив, закърмен от изкуствата и културата на най-стария европейски жив град с осемхилядна история и носител на титлата Европейска столица на културата през 2019.

През своя зрял артистичен период Иван открива 12 самостоятелни изложби в Пловдив, като последната е през 2016 година в Къщата за мексиканско изкуство в Стария град, когато на 24 май заедно със своята сестра – поетесата Теодора, прави самостоятелна изложба от голям мащаб, на която присъстват едни от големите поети на Пловдив, част от поетичния кръг Хормония. Почетен гост на изложбата е известният меценат, ценител и колекционер Димитър Инджов, който откупува три илюстрации от младия артист за своята специална нова колекция от младо изкуство.

Иван Богоев

За своето основно влечение, а именно анимационното кино, Иван отдава годините на бакалавърско обучение по Анимация и режисура на анимационния филм в Нов Български Университет, където бива обучаван от емблематични и знакови за развитието на анимационното кино и модерния арт ритъм в анимацията дейци като Анри Кулев, Невелина Попова, Иван Веселинов, Пенчо Кунчев, Емил Връблянски и Цветомира Костадинова. Завършва своето образование по анимация с реализиран завършен късометражен анимационен филм, с който отива на фестивала Балканима през 2011 година в Белград.

През 2013 година Иван следва магистратура по графичен дизайн във Флоренция. Там прави и своите две зрели изложби, които стават част от културната програма на Ноте Бианка в Нощта на музеите и галериите. Третата си експозиция на анимационни герои и концептуални илюстрации за филми и игри Иван прави на още две места в Тоскана – град Лукка и Болоня за Деня на книгата и детската илюстрация.

Китари на любовта-акрил 100 на 70 см

В момента Иван Богоев работи като графичен дизайнер и дигитален артист, но заетостта по никакъв начин не пречи и на индивидуалното му развитие в областта на изобразителното изкуство. Картините на Иван, независимо дали дигитални или върху платно, ни правят наблюдатели на една многопластова и чудновата реалност. Реалност, изтъкана от приказно въображение, с елементи на фантастика, където няма гравитация, няма правила и норми. Където четката или моливът живеят свой собствен живот с широк спектър на възприятията.

На 24 октомври художникът ще представи своя самостоятелна дигитална изложба върху мултимедия във Vintage House, където ще се срещне с посетителите, ще им разкрие тайните на дигиталното рисуване и ще им покаже нагледно как всеки талантлив художник може да създава изкуство, посредством електронни носители.

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Изобразителното изкуство – за пътя от платното до дигиталната среда
Оценете статията
Вашето мнение е важно за нас!