Удар по имотния пазар! Лихвите по ипотечните кредити скачат

0
101
Удар по имотния пазар! Лихвите по ипотечните кредити скачат
Снимка: Google

Банките вече търсят по-голямо самоучастие от клиентите си.

Първият удар върху имотния пазар от коронакризата вече е факт, след като банките решиха да променят условията за ипотечното кредитиране.

От друга страна, самите клиенти, които бяха на финалната права да изтеглят жилищен кредит в началото на 2020-а, спряха, за да осмислят още веднъж големия ход, който ги обрича на ежемесечни разходи в близките поне 10-20 години.

Като удар от страна на банките е редактирането условията по големите заеми и пипнаха лихвените проценти.

След рекордно ниските лихви по ипотеки от 2.6-2.8% преди Нова година, през април вече процентът бе 3.1-3.2%, а в момента все по-често клони към 3.5%.

Средно увеличението дотук е от около половин процент. При това не за всички. Добрата новина е, че старите клиенти не са засегнати от промяната, тя важи само за новите.

Кредитните консултанти обаче казват, че лихвата не е „за всички”, а се определя индивидуално спрямо профила на клиента.

Банка ДСК посочва в офертите си, че диапазонът е широк – от 3.30% до 4.79% в зависимост от клиента, вида и параметрите на заема.

Удар по имотния пазар! Лихвите по ипотечните кредити скачат
Снимка: Google

Единият продукт на Пощенска банка пък е с нива от 2.80 до 3.95%, а точната лихва става ясна едва след като банката проучи клиента и доходите му. Прогнозите и занапред не са добри.

Заради все още неясния изход от здравната криза, бързо преминала в икономическа, банките ще стават все по-подозрителни и ще затягат правилата, смятат експерти.

Увеличаването на лихвения процент е най-нормалната и естествена реакция на финансовите институции при повишен риск. Това обаче съвсем не е единствената промяна, случила се на банковия пазар през последните месеци. Някои трезори започнаха да намалят размера на максималното финансиране при закупуване на жилище.

Тези, които доскоро са покривали до 80% от цената, вече осигуряват 75% от нея. Други, които са предлагали до 85% финансиране, го свиват на 80%.

Вече е невъзможно да се получи заем за жилище на груб строеж, освен ако не е проект, финансиран от съответната банка, посочи в свое интервю Георги Заманов, член на УС на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Алианц Банк.

Условията по ипотечните кредити започнаха да се затягат още в края на миналата година.

Друг удар, които банките нанесоха на пазара е, че постепенно престанаха да финансират на 100 и дори 90% покупката на жилища.

Също и да дават на едно и също лице едновременно ипотечен и потребителски заем. 

Именно тази схема бе най-често използвана в последните години, за да може новите собственици да осигурят самоучастие при покупка на жилище с ипотека.

Друга схема беше да осигурят парите за довършителните работи по новото строителство.

Иначе по време на извънредното положение съвсем естествено търсенето на всякакви кредити спадна рязко.

В такава пандемия никой не би влизал в нови рискове, лесно обясни Асен Ягодин, член на УС и изпълнителен директор на Пощенска банка в изданието на „Шумът на парите”.

Някои финансови институции пък неофициално спряха да кредитират заетите в браншовете хотелиерство и ресторантьорство като един от най-засегнатите и с неясно бъдеще.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.