Организацията “България без дим” отбеляза Деня без тютюнопушене чрез благотворителна кампания

Благотворителната инициатива „България без дим” отбеляза световния Ден без тютюнопушене чрез кампанията„Да спечелим заедно – един ден без цигари”

0
29

Тютюнопушенето е масов проблем в световен мащаб. България от години наред се нарежда на първо място в Европа по брой пушачи на глава от населението. Броят на пушачите все пак намалява, но този половин процент е толкова нищожен спрямо големият брой пушачи по нашите ширини.

Всички сме наясно с рисковете за здравето ни, когато прибягваме до поредната цигара. Истината е, обаче, че малко от нас пушачите осъзнават какво причиняват на организма си, докато не сблъскат с последствията във вид на болести на дихателните пътища, на белите дробове, на сърцето и много други. Тревожната статистика продължава с информацията, че 30 на 100 от момичетата на 15 годишна възраст са редовни пушачи.

Статистиките са повече от тревожни, а за повечето от нас е ясно, че забраната за тютюнопушенето на обществени места не действа. Ако тя се спазва е намерен начин за изплъзването от нея, като затворени градини и т.н.  Новите устройства за цигари без дим, пък, са изходът на бизнеса от нарастналата борба в световен мащаб срещу тютюнопушенето. Да, новите цигари без дим не миришат, не създават димна завеса като обикновените цигари, но със сигурност не са безвредни. С тях няма да предпазите организма си от болестите, причинени от тютюнопушенето.

Гражданската инициатива „България без дим” е една от най-активните организации, опитващи се да справят с този толкова масов проблем за българите. Организацията е създадена спонтанно през 2010 година след като депутати от мнозинството предложиха отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Целите ѝ са да има пълна забрана за тютюнопушенето на закрити обществени места  и да се спазват стриктно законите за ограничаване на тютюно пушенето в България. Друга тенденция, която организацията цели да намали е рекламирането на тютюневи продукти на обществени места като магазини, заведения, билборди и други.

За международния ден без тютюнопушене 15-ти ноември организацията създаде кампанията „Да спечелим заедно – един ден без цигари”. В кампанията можеха да се включат всички пушачи. Идеята ѝ е за един ден да спрем да пушим, а средствата които даваме за цигари да отидат за благотворителност. Инициативата бе подкрепена от Министерството на младежта и спорта. В нея се включиха училища и представители на частния сектор.

Повече по темата очаквайте съвсем скоро!

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.