Инсинератор Пловдив – люлка на корупция и кражби

0
194269
Инсинератор Пловдив - люлка на корупция и кражби
Снимка: Plovdiv Town

Скандалното общинското дружество “Инсинератор Пловдив” ЕООД е създадено с решение № 380 на Общинския съвет от 26 октомври 2017 г. 

Много преди това, през далечната 2007 г., по своя инициатива, правителството на Швейцария отпуска безвъзмездно 4,6 млн. лева, на колкото възлиза стойността на инсталацията за изгаряне (инсинератора), пускането му в експлоатация и техническа помощ за да може той да заработи в града под тепетата. Инсинераторът е важен за опазването на околната среда от вредни и опасни за здравето отпадъци не само за града ни, но и за цяла Южна България.

Проектът за пловдивския инсинератор е бил част от Плана за действие към Националната програма за управление на дейностите по отпадъците 2003 – 2007 г. Проект,  в който наред с дарението от швейцарска страна  са инвестирани още над 9 млн. лв. От тях 2,1 млн. лв. е отпуснало Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), 5 млн. лв. са налети от държавния бюджет и над 2 млн. лв. от общинския бюджет на град Пловдив. По своя замисъл той е трябвало да транспортира, приема, складира и обезврежда както болнични отпадъци, така и излезли от употреба автомобилни гуми и др.

Какво се случва след 15 години и налети над 15млн. лева?

Инсинераторът все още не работи. Сами можете да видите трагичното състояние на сградата, в която са складирани отделните съставни части на инсинератора.

БИЗНЕС ЗА МИЛИОНИ, КОНТРОЛИРАН ОТ МЕДИЦИНСКАТА МАФИЯ

Инсинераторът на работи по няколко причини. На първо място стои личният интерес на различни фирми и лица, замесени в управлението на града, които извършват извозването и преработването на медицинския отпадък от болничните заведения. Болниците по закон са длъжни да сключат договори с частни фирми, които да им решат проблема с отпадъците. Месечно се извозват хиляди тонове от пловдивските болници, като килограм биологичен отпадък преди години струваше 1,60лв.

ЗАЩО  ИНСИНЕРАТОРЪТ  НЕ  РАБОТИ?

На второ място назначеният от Иван Тотев управител на „Инсинератор – Пловдив” ЕООД – Дончо Кацарев е негов личен приятел и състудент. Мениджърът на общинското предприятие умело съумява години наред да осигури от общинския бюджет единствено заплатата си и средства за заплащането на автомобили под наем, които той използва, представителни и т.н.

Държа да подчертая, че дружеството няма и един лев приход. Резонен е и въпросът – след като няма никаква дейност „Инсинератор Пловдив” ЕООД защо плащаме над 122 000лв. за четирите години безплодно управление на Дончо Кацарев?

Единственият логичен отговор е – за да не дойде управител, който да въведе общинското предприятие в експлоатация и да пресече печелившата дейност на частните фирми, извършващи конкурентната на инсинератора дейност.

БИЗНЕСЪТ  НА ДОНЧО КАЦАРЕВ

След като „Инсинератор – Пловдив” години наред не работи, управителят му за да не скучае, отваря денонощен магазин за цигари и алкохол на бул.”Македония” №95 в Пловдив. Тоест от общинския бюджет му плащаме заплата – 122 000лв. за четири години за неработещо предприятие, а той същевременно управлява и развива магазина си за кафе и алкохол.

Как е успял Кацарев да постигне немислимото – да си на общинска заплата и да работиш в частния си магазин? Протекциите, с които той се ползва не само от бившия кмет Тотев, но и от най-високите етажи на ПП ГЕРБ. С благоволението на управляващата партия не се ползва само той, но и неговото семейство.

Съпругата му – Фиданка Кацарева е заместник кмет на район „Централен” в гр. Пловдив. За да се сдобие с този пост, Кацарева се отказа от мястото си на общински съветник от листата на ГЕРБ. Или от една страна имаме директор на неработещо общинско предприятие, на което са му платени 122 000лв. възнаграждения за четири години, оборотен магазин за алкохол и цигари и от друга заместник кмет на район „Централен”. Изводите всеки сам може да си направи.

ЗАЩО ВСИЧКИ МЪЛЧАТ?

ЗАЩОТО СПАЗВАТ ОБЩИНСКАТА ОМЕРТА

През четирите години ялово управление на общинското дружество, в общинския съвет има едва два опита да се потърси сметка – къде изтекоха милионите, налети в него. Резултат от тези опити липсва, не е трудно да се досетим защо. Явно влиянието в общинския съвет на заинтересованите дружеството да не заработи е голямо. Ако инсинераторът се намеси на пазара с опасните отпадъци, неминуемо ще секнат и рушветите, които потъват в джобовете на отбрани общинари.

КАКВО НАПРАВИХ СЛЕД КАТО ЗНАМ ФАКТИТЕ?

След като са ми известни тези нарушения около инсинератора, в края на миналата година сигнализирах Специализираната Прокуратура. След извършената от нея проверка тя констатира, че управителят Дончо Кацарев е присвоил няколко хиляди лева, поверени му в качеството му на управител. Явно заплатата, която той е получил в размер на 122 000лв. му е недостатъчна. Затова си е взел и още. Предстои да му бъдат повдигнати обвинения на Дончо Кацарев.

Призовавам кмета на Община Пловдив – Здравко Димитров да назначи незабавна ревизия на дейността на Кацарев. Нека се разграничи от извършените нарушения и уволни незабавно Дончо Кацарев от поста управител на „Инсинератор Пловдив” ЕООД и назначи конкурс за нов директор на общинското дружество.

Очаквайте още разкрития по темата.

Инсинератор Пловдив - люлка на корупция и кражби
Снимка: Plovdiv Town

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 12

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.