Интересни митове и легенди за котките

Според легендите котката от породата Манкс (котка без опашка) е загубила опашката си, докато се е мотаела на вратата на Ноевия ковчег. От нетърпение Ной хлопнал вратата и така откъснал опашката на котката

0
Kotka

Котките са едно от най-любимите животни на хората. Макар и трудни за опитомяване, са и първият избор (заедно с кучето) що се отнася до домашен любимец. Те са символ на грация, ловкост, бързина, както и представители на различни видове магия – в някои митологии на черна, в други на бяла. Определено котките са мистични създания, с доста любопитни характери. Като нощни животни, те впечатляват с физическите си качества и мистерията, която се вие, покрай тях. Най-малък пример – учени зоолози доказаха, че тигърът е най-перфектното същество на Земята по двигателни и структурни параметри, което е поредното доказателство, че семейство котки се извисяват високо в йерархията на природата.

Представяме ви и десет мита за котките, които дори и да не са верни, са доста интересни.

Според китайската митология котките произлизат от кръстоска между лъв и маймуна. От лъва са наследили куража, силата, грацията и възвишеността, а от маймуните игривостта, любопитството и пакостливостта.

Японската митология пък разказва за котка, която се превръща в дявол, за да убие принцесата и приемайки нейния лик да омагьоса принца със силите на злото.

Като заговорихме за силите на злото… когато древният египетско бог Ра се е сблъсквал с тях, се е преобразувал в котка, за да се защити.

Управляващата класа на древен Египет също смятала, че котките притежават божествени сили и предсказвали бъдещето по поведението и движенията им.

Марк Твен, Ърнест Хемингуей, Хенри Торо, Фредерик Шопен, Леонардо да Винчи и Рузвелт са обичали много котките и са предпочитали тяхната компания пред тази на кучетата.

Обикновено котките имат по пет пръста на предните лапи и по четири на задните. Въпреки това, има генетична предразположеност, наречена полидактилия, която се изразява с появата на допълнителни пръсти на предните лапи.

Вероятността белите котки да страдат от генетични слухови дефекти е много по-голяма, отколкото при котките с други краски.

Котките рядко имат заболявания на опорно двигателния апарат. Вътрешната структура на ушите им им дава невероятен баланс и ги предпазва от такива заболявания.

Според легендите котката от породата Манкс (котка без опашка) е загубила опашката си, докато се е мотаела на вратата на Ноевия ковчег. От нетърпение Ной хлопнал вратата и така откъснал опашката на котката.

Още една легенда за опашки, но този път за пречупените опашки на сиамските котки. Според нея Сиамска принцеса пречупвала опашките на котките в двореца си и поставяла на тях пръстените си, докато се къпела. Така вярвала, че бижутата ѝ ще са защитени от крадци.

Снимка на корицата: Александър Карамфилов

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.