Валентин Колагин
Валентин Колагин

Истината за момчето от снимката – не е Валентин Кулагин

Темата за свободата и свободията на словото е една от най-често дискутираните, когато стане въпрос за четвъртата власт- медиите. В свят като днешния, в който комуникацията и получаването на информация би трябвало да е едно от най-лесните и достъпни неща, се случва немислимият парадокс, в който читатели и обикновени граждани остават дезинформирани, а понякога и подведени.

Истината е, че чрез средствата за масова комуникация много лесно може да бъде очернено реномето на някого, като се напише статия с непотвърдено съдържание, за да се постигне заветния многоцифрен трафик, за който всички мечтаят. Най-често срещаното явление е „погребването”на известна личност, която за наше щастие е жива и здрава и ще радва своите близки още дълги години.

Валентин Кулагин
Снимки: Флагман Валентин Кулагин

Вярваме, че личностните цели на медиите не трябва да нарушават професионалните и човешки ценности. Свободата да изразяваш личното си мнение, да съпоставяш, коментираш и опровергаваш не може да бъде използвана за разчистване на сметки и печелене на слава на чужд гръб, защото обезценяваме стойността на словото.

Поводът да засегнем отново често дискутираната тема за сободата и слободията на словото са излезлите в медийното пространство снимки и статии, показващи миналото и настоящето на скандалния участник в реалити предаването “Big Brother” Валентин Кулагин. В материалите се посочва, че скандалният герой на „Къщата” е водил активен начин на живот в миналото, бил е запален по културизма, докато днес той е типичен представител на метросексуалните мъже.

До тук нищо ново под слънцето в жълтия ефир на звездите на България, който е примамлива стръв за всяка жълта медия, търсеща посетители на килограм.

Цялата история нямаше да е толкова трагикомична, ако не беше действителна и в нея не беше забъркан човек, който няма нищо общо със случващото се и не се намира в къщата на „Големия брат”. Материалите, показващи мускулестия гримьор „преди” всъщност са снимки на Георги Баряков от Банско, които са взети от личния му профил без неговото съгласие.

Георги Баряков - Валентин Кулагин
снимка: Личен fecebook профил на Георги Баряков не е Валентин Кулагин

За „топ новината” Георги разбира от публикациите на медиите в социалните мрежи. Денят за него започва съвсем нормално и обичайно, докато не отваря фейсбук профила си и не разбира за участието си в тази „Топ новина”.Няма да ви изненада факта, че той е безкрайно обиден. Неговото доверие, както и на много други, в истинноста на информацията в медиите е тотално изгубено.

Георги Баряков - Валентин Кулагин
снимка: Личен fecebook профил на Георги Баряков не е Валентин Кулагин

Ние от Plovdiv Town вярваме, че ролята на медиите е да бъдат достоверен източник на информация и гарант за нейната истинност. Именно затова предоставихме възможност на Георги Баряков да сподели своята обида от случилото се като публикуваме неговите думи без никаква редакторска намеса.

„Потвърждавам, че снимките са били откраднати от профила ми във фейсбук, който също така в този момент беше публичен и абсолютно всеки е имал достъп до него. Нямам никаква представа кой и с каква цел го е направил. От статията, която тръгна от черноморска онлайн медия разбирам, че авторката е Гергана Радева, която аз не познавам. Който и да е имал наглостта да злоупотребява със снимките ми и да опетни името ми, му пожелавам същото, което написах като статус на стената си във фейсбук – децата му да станат ДЖЕНДЪРИ. Колкото до лицето, с което е направена асоциация държа да потвърдя, че никой от моите познати и приятели не успя да открие нито една прилика. Аз съм един сто-процентов хетеросексуален мъж и подобни сравнения само накърняват достойнството ми!”

Георги ни изпрати и скрийншот на коментар под статията, поместена в едноименната медия, който по-късно бива премахнат от модератор.

Валентин Колагин

Надяваме се всичко поместено в медиите да бъде просто плод на недоглеждане и лоша информираност. Каквито и да са причините е факт, че медиите трябва да използват властта си, за да помагат на обществото, да го забавляват и осведомяват. Вярваме в принципите на добрата журналистика, които по никакъв повод не трябва да бъдат прекрачвани.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.