dobrudja

Автор: Гавраил Гавраилов

Добруджа е люлката на българска държава, а Силистра е дом на първия ни патриарх. В този край са запазени характерния дух на смирение пред традициите и почит към историята ни. На пръв поглед равното добруджанско поле не крие нищо особено, но това е заблуда. В суходолията около Кайнарджа са се спотаили сакрални места, които задължително трябва да се посетят.

През 1774 г. в тогавашното село Кючуккайнарджа е подписан важен мирен договор. Той оповестява правото на руската императрица Екатерина Велика да покровителства всички християнски народи в Османската империя. Оттам започва да се формира нашето национално самосъзнание, което ние наричаме Възраждане. Този извор на живот за българската нация бликва край белокаменната чешма в Кайнарджа. Днес това място е превърнато в красив парк, където водата продължава да струи. Изграден е информационен център за туристи, където ще ви помогнат да си планирате времето в района.

В каньона на Суха река може да се видят много скални ниши, служили за дом на първите монашески общности в Европа. Днес те са относително достъпни, макар че липсват обичайните информационни табели и маркирани пътеки до тях. Но преди да се отправите към Шан Кая или Гяур Евлери, попитайте за тях в информационния център в Кайнарджа. Оттам тръгва и екопътека, която преминава през селата Светослав, Господиново, Средище, Стрелково и стига до Каменци. В последното село може да се отседне в автентичен комплекс за селски туризъм, носещ името “Чобан махала”, както и да се посети девическия манастир “Възнесение Господне”. Той е наследник на голям мъжки манастир, опустошен от турците.

Село Стрелково е добре известно с пещерата „Баджалията”. Тя е възприемана като неръкотворен божествен храм и е използвана за култови практики през античността. Долината по река Табан е обожествена от траките, които поставят началото на култово строителство. Извършвани са ритуали и жертвоприношения на животни, а според някои предания – на всеки пет години са жертвани и хора.

”Баджалията” е централния храм – светилище на тракийския бог Залмоксис. Той е бил роб, а в последствие и ученик на Питагор. След като бил освободен от робство, той се скитал из Балканите, забогатял и се озовал в земите на днешното Стрелково. Изградил своя зала, където посрещал знатните гети и придобил авторитет сред тях. Отначало се провъзгласил за жрец, а впоследствие и за бог. В подножието на пещерата са открити артефакти от различни епохи – гръцки монети, фрагменти от тракийски накити, керамични съдове, римски артефакти.

В местността може да се види каменен трон и подравнена площадка с трапецовидна форма, ориентирана по посоките на света, която има астрономическо предназначение. Има черен път до обекта, информационни табели и поддържана инфраструктура за туристи.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.