Йордановден в Калофер вече никога няма да е същият

0
59620
Йордановден в Калофер вече никога няма да е същия
Снимка: ndt1

Георги Костадинов (човекът с тъпана), който винаги влизаше в студените води на Тунджа пръв на Йордановден почина! Екипът Plovdiv Town – град Пловдив изказва своите съболезнования към семейството. Мъжкото хоро в Калофер никога няма да бъде същото! Лек път на душата му!

За смъртта на Георги, научихме от социалните мрежи. Йордановден в Калофер няма да бъде същият, почивай в мир Гого, никога няма да те забравим, са само малка част от публикациите на близките до Гого. Няма човек участвал в Мъжкото хоро на Калофер и да не познава Георги Костадинов. Той беше човекът с тъпана, който винаги влизаше първи в ледените води на Тунджа на Йордановден. Георги разбиваше леда в реката и посрещаше смелите калоферци да започнат Мъжкото хоро.

Традицията в Калофер събира изключително много българи от цялата страна. То се играе на Йордановден (Богоявление), когато смелите мъже влизат в ледените води на река Тунджа, облечени в народни носии. Всяка година около празника се водят спорове за неговия произход и време. Тази година Дани Каназирева (бивш Областен управител) забрани Мъжкото хоро на Йордановден. Тя наложи глоба на кмета на Калофер, което обаче не спря провеждането на мероприятието. Това решение на водачката на листата на ГЕРБ – Пловдив област, беше остро критикувано не само от местните жители, но и от всички любители на празника в Калофер.

На 16 април 2021 г. Административният съд в Пловдив отмени глобата на Румен Стоянов. В мотивите съдът посочи, че няма данни кметът на Калофер да се е готвел да организира хорото. Ритуалът се свързва с Йордановден, което означава, че провеждането му не зависи от органите на местната власт, а е въпрос на традиция, наложена от населението на живущите в общината.

Георги Костадинов ще остане завинаги, не само в сърцата на всички нас, и като част от традицията на Йордановден в Калофер! Почивай в мир Гого!

Йордановден в Калофер вече никога няма да е същия
Снимка: zelensviat

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 63

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.