Медицински университет Пловдив е първия университет в България, който вече разполага със специално пригоден кабинет за хора с двигателни увреждания. Кабинета се намира на първият етаж на факултета по Дентална медицина, откъм улица Любен Каравелов. В кабинетът ще бъдат провеждани регулярни прегледи, които ще бъдат извършвани от стажанти зъболекари от МУ Пловдив. При необходимост ще бъдат осигурени и тесни специалисти, които да извършват по-специализирана лечебна дейност.

Кабинет_хора_увреждания

„Чрез този кабинет МУ Пловдив се приобщава към Европейската политика за интеграцията на хората с нарушени двигателни способности. Финансирането за създаването му е изцяло със средства на университета. Отне ни 4 години да го създадем, но сме горди с постигнатото. Апаратурата, която се използва в кабинета се произвежда от почти всички големи компании, но поради високата им цена малко от частните кабинети могат да си я позволят”- заяви професор Георги Тодоров, декан на Факултета по дентална медицина към МУ Пловдив.

Латин Банков- представител на Съюза на инвалидите България беше почетен гост на откриването и първият прегледан пациент в новия кабинет. Той заяви, че кабинетът е изключително необходим и важен, за да могат хората с двигателни нарушения да имат свободен достъп до зъболечение. Преди да бъде прегледан благодари от името на всички хора с увреждания за крачката, която се осъществява в полза на нормалните, човешки нужди на пациентите с двигателни увреждания.

Д-р Трифон Антонов- председател е на Управителния съвет на Пловдивската районна колегия на Български зъболекарски съюз отправи поздравителен адрес, от името на организацията, на  ръководството на МУ Пловдив.

„Длъжници сме на хората с увреждания, този кабинет е първата крачка към изплащането на този дълг” -сподели д-р Трифон Антонов.

Освен кабинетът за хора с двигателни увреждания, днес 8-ми ноември 2018-та година, бяха открити и нови 322 шкафчета, които ще бъдат използвани от всички студенти в Денталния факултет на МУ Пловдив.

„Традиция е в МУ Пловдив да бъдат откривани нови кабинети. Ще продължим тази традиция и ще се опитваме да осигуряваме иновации, както в обучението на нашите студенти, така и в предоставяните услуги”- допълни професор Георги Тодоров

Следващата седмица в МУ Пловдив ще се проведе международна конференция, на която ще участват представители от Русия, Беларус, Казахстан, Германия, България и други. На конференцията ще бъдат обсъдени иновациите и полезните практики при лечението на лицеви увреждания и заболявания. Очаквайте още информация по темата!

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.