Медицински университет Пловдив е първия университет в България, който вече разполага със специално пригоден кабинет за хора с двигателни увреждания. Кабинета се намира на първият етаж на факултета по Дентална медицина, откъм улица Любен Каравелов. В кабинетът ще бъдат провеждани регулярни прегледи, които ще бъдат извършвани от стажанти зъболекари от МУ Пловдив. При необходимост ще бъдат осигурени и тесни специалисти, които да извършват по-специализирана лечебна дейност.

Кабинет_хора_увреждания

„Чрез този кабинет МУ Пловдив се приобщава към Европейската политика за интеграцията на хората с нарушени двигателни способности. Финансирането за създаването му е изцяло със средства на университета. Отне ни 4 години да го създадем, но сме горди с постигнатото. Апаратурата, която се използва в кабинета се произвежда от почти всички големи компании, но поради високата им цена малко от частните кабинети могат да си я позволят”- заяви професор Георги Тодоров, декан на Факултета по дентална медицина към МУ Пловдив.

Латин Банков- представител на Съюза на инвалидите България беше почетен гост на откриването и първият прегледан пациент в новия кабинет. Той заяви, че кабинетът е изключително необходим и важен, за да могат хората с двигателни нарушения да имат свободен достъп до зъболечение. Преди да бъде прегледан благодари от името на всички хора с увреждания за крачката, която се осъществява в полза на нормалните, човешки нужди на пациентите с двигателни увреждания.

Д-р Трифон Антонов- председател е на Управителния съвет на Пловдивската районна колегия на Български зъболекарски съюз отправи поздравителен адрес, от името на организацията, на  ръководството на МУ Пловдив.

„Длъжници сме на хората с увреждания, този кабинет е първата крачка към изплащането на този дълг” -сподели д-р Трифон Антонов.

Освен кабинетът за хора с двигателни увреждания, днес 8-ми ноември 2018-та година, бяха открити и нови 322 шкафчета, които ще бъдат използвани от всички студенти в Денталния факултет на МУ Пловдив.

„Традиция е в МУ Пловдив да бъдат откривани нови кабинети. Ще продължим тази традиция и ще се опитваме да осигуряваме иновации, както в обучението на нашите студенти, така и в предоставяните услуги”- допълни професор Георги Тодоров

Следващата седмица в МУ Пловдив ще се проведе международна конференция, на която ще участват представители от Русия, Беларус, Казахстан, Германия, България и други. На конференцията ще бъдат обсъдени иновациите и полезните практики при лечението на лицеви увреждания и заболявания. Очаквайте още информация по темата!

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Медицински университет Пловдив откри първия кабинет за хора с двигателни увреждания
5 от общо 1 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!