bedechka

Казусът Бедечка е изключително знаков за страната ни. Подобни проблеми има в много български градове и това води до загуби на междублокови пространства и зелени площи, както и до презастрояване. Актуалният в момента казус за Пирин ни напомни за неодавнашните проблеми в Стара Загора.

Заради съмнително възстановяване на земеделски имоти в зелените площи, се стига до план за застрояване на парк „Бедечка”, намиращ се в Стара Загора. Парк “Бедечка” се рaзпростира на близо 400 декара зелена площ около единствената в града река. В парка има хиляди картотекирани ценни дървета, храсти, свободни пространства и алеи. Лесопарковата площ прелива естествено към влажните зони около река Бедечка. В парка е и уникалното дърво – 600-годишният чинар.

Всичко започва през 2003 година, когато Общински съвет Стара Загора приема решение за промяна в статута на част от парк Бедечка, с което на практика решава да заличи голяма част от него. Именно тази част постепенно се превръща в “Казусът Бедечка”. Решението е прегласувано три пъти в нарушение на правилника. В следващите години Общински съвет взима редица решения, които водят до приемането на  скандален подробен устройствен план, който е в противоречие с десетки закони и наредби. Този градоустройствен план дава старт на битката за запазване на парка. Битка между желанията и нуждите на гражданите и интересите на частни лица.

Случаят получава широк медиен отзвук. Стотици хора протестират на няколко пъти през 2012 и 2013 година. Множество подписи събира петицията в защита на парка, съставена от редица учени, работещи в престижни университети в Европа. Зад защитниците на Бедечка застават наследници на легендарния създател на парк Аязмото Методий Кусев, старозагорски архитекти, които изготвят становище по въпроса, „Зелени Балкани”, „Гриийнпийс” – България и много други организации.

През 2013 година, след активните граждански протести, кметът на Община Стара Загора г-н Живко Тодоров внася предложение в Общински съвет за промяна на Общия устройствен план и възастановяване на територията за озеленена зона. Сформира се комисия (работна група) към Общински съвет, която лансира спекулативно високи цени за запазване на парка. Общинските съветници гласуват против. Постъпва възражение подписано от 233-ма живущи в непосредствена близост до парк Бедечка. Възражението посочва редица законови проблеми. Общината не взима под внимание възражението. След съзирането му Омбудсманът Константин Пенчев, а по-късно и Мая Манолова се ангажира активно с казуса.

„Зелени Балкани” излизат със становище, че Бедечка притежава уникална за района екосистема, която трябва да бъде запазена, а всяка намеса увреждаща комплекса от живи организми и нежива природа би била противозаконна. Извършва се паспортизация на растителните видове, която се прави 3 години след приемането на скандалния план и то под натиск. По-късно “Запазете Бедечка” установява, че много от дърветата изобщо не са били паспортизирани, в резултат на което протича допълнително заснемане на видове. Към юни 2017 година паспортизираните дървета в парка са близо 3000.

bedechka

Въпреки всички възражения от страна на гражданите и природозащитниците, Общински съвет продължава да добавя имоти към ПУП, издават се първите строителни разрешения и започва строеж на хипермаркет „Кауфланд”. Това събужда повод за нови протести. Защитниците на „Бедечка” се увеличават и започват да събират документи и доказателства за беззаконията, довели до възможността парка да се превърне в жилищен квартал.

От този момент нататък бойните действия се обръщат в полза на „Запазете Бедечка”. След преговори с кмета Живко Тодоров, се взема решение да се наеме компетентен  юрист, който да разследва казуса и да даде насоки за решаването му. Специалистът излиза с подробна консултация и препоръки, открил е и множество пороци в документите и решенията на Общински съвет през годините. На базата на този доклат кметът на Община Стара Загора предлага промяна на ОУП в частта за „Бедечка”. Междувременно главният архитект подава оставка заради конфликт на интереси.

Забавянето на забраната за строеж предизвиква спонтанен протест с жива верига. Малко след протестта забраната е в сила, но тя изключва издадените до момента разрешения. Защитниците, заедно с наетия обществен адвокат получават достъп до документите на Общински съвет, от които става ясно, че имотите които не попадат в забраната са купувани и препродавани през годините, а сегашните им собственици са ги закупили на безумно ниски цени. Откриват се също така множество документи за извършени обезщетения на собствениците на земи в парка още през 60-те години. Казусът става все по-заплетен, а бъдещето на парка все по-реално.

bdechka

В периода януари-март 2017 година се извършват обсъжадния на готовия проект за промяна ОУП. Появява се настояване за промяна на вече изработения план, като се изисква включването на продължанието на ул. “Августа Траяна”. Изтъкват се необосновани агрументи за нуждата от нея поради наличието ѝ в транспортната схема на града.

Тези събития, както и решенията на специално създадена комисия за решаването на казуса, амбицират още повече защитниците и те започват още по-грандиозна кампания в защита на парка. Излизат на палатки пред Общината, инициират местен референдум, започват срещи с местни партийни структури за уточняването на позициите им. Референумът се провежда на 18 юни 2017 година, резултатите са повече от показателни за желанието на гражданите – 85% от гласувалите казват ДА на парка.

bedechka

На 27 септември 2017 година се провежда последното по казуса събрание на Общински съвет Стара загора, на което 38 души гласуват за запазването на парка. Окончателно е променен Общият устройствен план на Стара Загора в частта му за Бедечка. В резултат около 300 декара зелена площ в Бедечка с хиляди паспортизирани дървета и с няколко алеи бе окончателно определена за парк, а не за застрояване. Застрояването на територията бе спряно и забранено. Това е огромна победа за парка и ключов момент в многогодишната сага.

Събитията са позитивен прецедент за цялата страна. С общи усилия бе спасен парк, намиращ се на толкова голяма територия, която в десетилетията бе доведена до строителен статут заради скандална реституция и смущаващи управленски решения.

Надяваме се случилото се в „Бедечка” да не остане прецедент и за напред желанието на гражданите да побеждава пред интересите на отделни лица.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.