Как уличното изкуство може да подобри пътната безопасност в Пловдив

Наръчник за оцеляване в пловдивската пътна джунгла

0
275
word-image-215

Ние от Plovdiv Town вярваме, че всяко предизвикателство има своето решение, стига да се открие подходящ и, ако се налага, иновативен метод. Колкото и препятствия да се появяват в града ни, те не са невъзможни за преодоляване. В много отношения културата и изкуството са достойни войници в битката, а когато гражданско общество и администрация работят заедно и се изправят срещу препъни камъка, той може да бъде изместен лесно и забавно. Тази тактика може да влезе в употреба навсякъде, дори и в пътната инфраструктура.

По статистика Пловдив си остава в челните места по брой катастрофи в страната. Сблъсъците между автомобили, велосипедисти, мотористи, градски транспорт и пешеходци са буквално градско всекидневие, а на много места зебрите са изгубили своите райета или просто са изчезнали от пътната джунгла.

Поумняването на светофарите не успя да докосне регионалния манталитет на шофьорите с обозначение P&B, а за мистицизма на боравенето с моторни превозни средства в Пловдив ще изпишен допълнителен епос. За сега нека се фокусираме и почерпим знание от добрите работещи примери из цял свят.

Нашето предложение е пешеходните пътеки да бъдат артистично преобразени, както правят в различни градове. Така шофьорите забелязват от далече красотата на пътното изкуство, намалят скоростта, за да й се полюбуват и така родното творчество спомага за пътната безопасност.

Ето и няколко модерни световни примера:

Чънду, Китай

word-image-215

Тази китайска улица на любовта може да накара всеки да спре и да й се полюбува. Със сигурност по тази романтична пешеходна пътека рядко се случват инциденти.

Тбилиси, Грузия

word-image-213

Студентите от Академията за изкуства в Тбилиси се обединяват с представители на местната власт и създават този шедьовър. Освен, че е приветлив за окото, има и поучителен текст, който гласи: “За ваша безопасност”.

Чанша, Китай

word-image-223

Тази триизмерна пешеходна пътека в Китай е създадена с една единствена цел – да привлича вниманието на автомобилите от далеч, за да намалят преди още да са я достигнали. 3D зебрата носи усещането при шофьорите, че се изправят срещу препятствие, като така се избягват произшествия.

Сантяго, Чили

word-image-212

Тази колоритна пешеходна пътека е изрисувана от уличен артист от Монреал, който се подвизава с псевдонима “Roadsworth”. Направена е така, сякаш рибките плуват под линиите. Цветната зебра носи не само забава, но и напомня на пешеходците да я използват.

Сан Франциско, Съединени американски щати

word-image-224

Пешеходна пътека под формата на дъга е създадена на ул. “Кастро” в Сан Франциско, с цел подкрепа на ЛГБТ + обществото в зоната. Тя служи като напомняне, че всеки се приема такъв, какъвто е, без да бъде съден. А и провежда урок по безопасност на пресичането.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.