Използването на крипто валута се увеличава драстично напоследък.

От откриването си стойността на крипто валутата се е увеличила с удивителните 816%. С тази голяма стойност тя привлече милиони потребители към себе си. Тези потребители също така включват някои хакери и уеб пирати, които биха направили всичко, за да получат в ръцете си цифровата валута.

Това означава, че те могат дори да хакнат вашите системи, за да извадят цифровата валута. Все пак винаги има начин да се предотвратят подобни действия. Наскоро в интернет пространството се разпространяваше, че сайтовете monitor.bg, pogled.info и bradva.bg използват силата на процесора на своите потребители за крипто-минни технологии.

Какво се случва?

Докато вие разглеждате статиите в сайта с този скрипт, процесорът ви моментално започва да копае крипто валута, сходна на познатата крипто валута Bitcoin. След като затворите уеб сайта, процесът приключва да обработва данните и натовареността на устройството ви намалява.

Този начин на придобиване на приходи от потребители се нарича разпределен добив за крипто валута. Все по-често се налага като алтернатива на рекламния модел.

В момента се тества на различни места, предимно по злонамерен начин – не като заместител на приходите от реклами, а като скрит и подъл метод за генериране на приходи наред с рекламното съдържание.

Разпределителният добив се добива, без да се информират самите потребители.

hacking

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ ТОВА ИЛИ КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ?

Има два начина, по които можете да защитите компютъра си от това да не стане крипто минна машина и те са:

Деактивирайте JAVASCRIPT от браузъра си!

JS-animation

За да се предпазите от използването на вашия процесора от злоупотреба, просто изключете JavaScript от браузъра си. Счита се, че скриптът, използван от уеб сайта, който поглъща мощта на вашия процесора, всъщност се основава на JavaScript и следователно, изключването на JavaScript автоматично ще изключи скрипта. Имайте предвид обаче, че изключването на JavaScript може да ви попречи да използвате други функции на уеб сайта, като изключи основни скриптове (функционалности на сайта).

Използвайте ADBLOCK

Още един начин да предотвратите вашия компютър да бъде крипто-минна машина е да използвате AdBlock. Всичко, което трябва да направите, е да инсталирате добавката в браузъра си. След това преминете към мениджъра на разширенията в браузъра си и кликнете върху бутона за опции в AdBlock Plus. На страницата с опции кликнете върху “Add your own filters”. Ще се покаже текстово поле. Въведете следния адрес “coin-hive.com/lib/coinhive.min.js” в текстовото поле и натиснете Enter.

AdBlocker

Тази процедура не е специфична за определен браузър. Разширението работи на всички браузъри, които поддържат добавката AdBlock.

Това е всичко, за да се предпазите от крипто-минното злоупотребяване. Ако има друг уеб сайт, който прави същото, ние ще ви държим течение.

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.